Mamahotel – mindig nyitva


kidsnews (127éves) - 4 éve

„Ide mindig visszajöhetsz” „Ránk mindig számíthatsz” hangzik el szinte minden anya szájából miközben búcsúzik szeretett gyermekétől, aki éppen kirepül a családi házból. De mi a helyzet azokkal, akik nem érzik, hogy el kellene hagyni a gólyafészket, vagy éppen – mondjuk anyagi okaik miatt – nem tudják.

Manapság egyre több fiatal ragad szülei nyakán úgy, hogy még azt a bizonyos harmadik X-et is a szülői házban tengetik. Vannak akik  a továbbtanulásra és a pénzspórolásra sem tudják fogni ezt az élethelyzetet, mert egyik sem érinti őket.

A szülők nyakán tengődő munkanélküli léhűtők nemcsak kicsiny országunkban lelhetőek fel, hanem egész Európában megtalálható jelenség, Nagy-Britanniában körülbelül egy millióan lehetnek és a számuk minden országban évről-évre nő.

Annak okait, hogy a huszonévesek nem tudnak önálló életet kialakítani több összetevőre vezetik vissza. Ide sorolják az oktatási rendszert – ami nem tanít meg az önállósodásra –, a méregdrága ingatlanokat, a takarékoskodás kérdésének nehézségeit, ezzel párhuzamba állítva a megfizethetetlen albérleteket.

A saját otthon kialakításának nehézsége egyfelől anyagi okokra, kényszerre vezethető vissza, illetve nemtörődömségre.

Ez utóbbi még súlyosabbnak tekinthető, mint az első, mert a muszájból otthonélés előbb-utóbb – kellő spórolással – meghozza az elszakadást, míg a lustaság nem vezet sehova, hacsak nem tolnak a fenekünk alá egy saját lakást.

A szakemberek elismerik, hogy egy idő után a szülőknek igenis ösztönözniük kellene a náluk ragadt ivadékaikat ahelyett, hogy kiszolgálják és védelmezik őket.

A szülőknek arra kell sarkallnia egyetlenüket, hogy álljanak a sarkukra és kezdjék el önálló életüket, akármilyen nehéz is ez. Ha a fiatal nem szokja meg, hogy saját döntéseket hozzon, akkor ellustul és évek múltán csak még nehézkesébbé válik ez.

A gazdasági problémák mellett pszichés magyarázatokat is találunk a gyerekstátus jelenségre. Aki megtehetné, de mégsem lép ki a biztos körből, az feltételeket szab magának, megfontolt döntéseket akar hozni és így kitolódik minden, ami korábban a fiatalok húszas éveinek végére már régen megvolt. A pszichológusok általában a fiatal gyermek-szülő kapcsolatát is górcső alá veszik, hiszen egyénenként ez sem elhanyagolható szempont.

Továbbá az elhúzódó továbbtanulás késlelteti a munkavállalást, így a saját otthon kialakításának lehetősége, illetve a családalapítás is folyamatosan tolódik.

A mamahotel és ezáltal a fiatalok lustaságának jelenséget nem szabad rögtön elítélni, hiszen társadalmunk jelentős részét érinti és mindez az előrehaladottság következménye.

A Pán Péter jelenség egyik sarkalatos példájára tökéletes film az Anyám nyakán, ami bemutatja, hogy egy  35 éves férfi hogyan él a szüleivel és ez milyen kellemetlenségekhez vezet. Nemcsak a vele kapcsolat kialakításával próbálkozó lányoknak, hanem szüleinek is vérciki.

Tripp anyukája fizet egy szemrevaló és okos nőnek, aki abból él, hogy a szüleik nyakán élő férfiakat kiszakítja a kényelmes közegükből. A történet úgy válik romantikus filmmé, hogy a főhősök egymásba szeretnek.

Ez a film a szerelmi történeten kívül érdekes bepillantást enged a korábban boncolgatott témába, továbbá a férfiúi lustaság mellett azt is megmutatja, hogy mi van, ha igazából az anya nem tud leválni a fiáról és retteg attól, hogy a férjével újra ketten éljen együtt.2017 Kidsnews | All rights reserved