Mesterségem címe: vlogger


Poscher Dominik (21éves) - 4 éve

(A cikk írója a vlogolás világának kiparodizálását tűzte ki céljául, ennek érdekében pedig a túlzás eszközét sem vetette meg a munkafolyamat közben, így hát az általa vélt valós kép eltorzítása született eredményül, amin a vizet felkapni nagy badarság lenne.Ugyanakkor ellentmondani a soroknak természetesen szabad, sőt.)

„Ha tetszett a videó, nyomj egy lájkot és iratkozz fel” – a mondat, amellyel manapság a youtuberek életjelet adnak. Meg persze nézőik szájába rágják, hogy a bevételi forrás növeléséhez való hozzájárulást sem vetik meg. Az említett felszólítás hiánya két opcióhoz vezethető vissza. Az illető vagy elérte azt az intelligencia szintet, hogy nem érzi szükségét közölni az egyértelműt, vagy a szavak kimondása és értelmezése egyelőre még nehézséget okoz számára. Igen-igen, kis túlzással lassan elérkezünk oda, hogy minden bölcsődének meglesz a maga youtube-csatornája.

Az egész a blogolással kezdődött, amiből aztán kibontakozott valami innovatív. A vlog (video blog), ahol immár hősünk arca is elénk tárul, és a közlésre szánt információ szóban jut el hozzánk. Mennyivel izgalmasabb, mint csak olvasni az olykor monoton sorokat. Rengeteg plusz lehetőség nyílik, hogy a vállalkozó kedvű egyén élvezhetőt nyújtson. Csakhogy a dologban ott a kockázat, a képernyő-képesség nem létezése, ami miatt sokszor a visszájára sül el sok próbálkozás. De hol zavarja ez a hírnévre vágyó (jobb esetben) gyermeket, aki csak tolja és tolja az általa minőséginek vélt tartalmat, mígnem a kettő és feledik feliratkozója után egy “abbahagyom a videózást” bejelentő videóval tesz pontot fényes karrierje végére. Időközben persze a jubileumi első feliratkozó utáni nyereményjáték, majd a másodikat követő közönségtalálkozó sem maradhat el.

Azonban – néhány kivételtől eltekintve – a gyermeket lehet legkevésbé hibáztatni, hiszen ők korukból adódóan majdhogynem tudatállapotukon kívül cselekszenek, nincsenek tisztában a képességükkel és a tényekkel, csupán a boldogságra törekszenek a kamera előtti produkálással. Az viszont már sokkal inkább aggasztóbb, hogy a szülők és a barátok nem lépnek közbe ilyen esetekben. Nyilván nem könnyű, viszont ezzel a drasztikusnak tűnő lépéssel is csak kölykük érdekét szolgálnák. Ugyanis hiába érzi ő nagyon jól (plusz jónak) magát, ha közben minden megszólalásával csak a későbbi életét teszi nehézzé. Ahhoz hasonlítható a szituáció, amikor egy tehetségkutató műsorban valaki rész vesz egy húsklopfolós műsorszámmal, majd a zsűrik romba döntik álmait, mondván, hogy ez ide kevés. Közben pedig a felkészülés során mindvégig támogatást nyújtó ismerősök, hitetlenkedésükben szétverik a berendezést. “Elizgulta” – vonják le a következtetést.

Mindezek után jöjjön egy valamelyest pozitívabb halmaz. Az ide sorolható videósok megállják a helyüket a kamera előtt, és a rendelkezésre álló eszközeik, valamint a gyakorlottságuk révén vizuális szempontból szép anyagokat kreálnak. Ugyanakkor érdektelen, semmitmondó klisékkel érnek el nagy nézettségeket. Jelen esetben a fogyasztó mentalitásának róható fel az, hogy inkább irigy szemekkel csodálja a példaképpé avanzsálódott youtubert , mintsem megnéz valami igényes tartalmat.

Azonban nem szabad általánosítani. Jobbára a felnőttkort már betöltők, vagy legalábbis ahhoz közeledők képezik azt a réteget, amely színes, érdekfeszítő, humoros, változatos, figyelmet lekötő, nézhető, képileg is rendben levő munkát ad ki a kezéből. Közülük a szerencsések meg is tudnak élni ebből, így hát joggal dobálózhatunk a “munka” szóval. Más kérdés, hogy helyénvaló e, ha valaki tényleg a youtube-ozásnak köszönhetően keresi a kenyerét. Mindenesetre mindenki előtt ott a lehetőség eljutni a hivatás szintjéig. Epekedve várjuk, hogy az első vlogger képző egyetem “gameplay” és “beba*ós live” kara mikor nyitja meg kapuit.

Összességében a youtube világa (a vlogokat figyelembe véve) egy – a hagyományostól eltérő – csilli-vili szemétdomb. Megtalálható benne minden borzadály, amit el tudunk képzelni. Ezek töltik el bűzzel a rakást, amelynek szebbik felét a nem reményvesztett anyagok adják.  Azokon, noha ott szárad a többi mocska, de a benne lehetőséget látók fényesre polírozása után a hajléktalanok, momentán mi, a legnagyobb örömmel vesszük használatba. Viszont sok esetben, az érték utáni kutatást mellőzve, beérjük az elsőként utunkba került konzervvel. Annak pedig hiába keressük a tartalmát…

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved