Mi lesz, ha az idegenek egyszer tényleg jelentkeznek


kidsnews (127éves) - 4 éve

A SETI tudósai („Search for Extra-Terrestrial Intelligence”, azaz a „földön kívüli intelligencia keresése”) már évtizedek óta hallgatják és elemzik az űrből érkező rádiójeleket, abban reménykedve, hogy egy napon egy idegen civilizáció nyomaira bukkannak. De vajon mit csinálnánk, ha egy napon valóban értelmes üzenet jelenne meg a monitoron?

Több mint 40 évvel ezelőtt, 1977. augusztus 15-én, a SETI program keretein belül, Jerry Ehman radiológiai csillagász, a Big Ear nevű rádióteleszkóp jelei között egy korábban nem tapasztalt és igen rövid jelet fedezett fel.  A fogott jel tulajdonságai – amelyek egy lehetséges földön kívüli civilizációtól való származásra utaltak –  teljesen eltértek a kozmikus háttérzajoktól, időtartamuk 72 másodperc volt és a sorozat azóta sem ismétlődött meg.

Jerry Ehman megdöbbent, hogy a jel mennyire hasonlít a földön kívüli civilizációktól várt rádiójelek mintázatára, ezért a kinyomtatott jelsorozat mellé széljegyzetként az angol „Wow!” (Hűha!) felkiáltást írta, ezért a jelsorozat a későbbiekben „Wow! signal” néven vált ismertté.

Nem ez volt az első eset azonban amikor az űr végtelenjével foglalkozó szakemberek izgalomba jöttek.  Az 1969. május 18-án elstartolt, Apollo 10 küldetés az Egyesült Államok történelmében igen nagy jelentőséggel bírt, a NASA számára ugyanis a Holdra szállás főpróbája volt. A feladat végrehajtása során az Apolló 10 egy ideig leárnyékolva haladt a Hold sötét oldala mögött, megszűnt földi kapcsolat mellett, teljes rádiócsöndben elméletileg.

Persze az elmélet és a gyakorlat gyakran igen nagy eltérést mutat. Így volt ez ebben az esetben is mert, az asztronauták furcsa, semmihez sem hasonlítható hangokat hallottak rádióikon keresztül, több mint egy órán át.

A leginkább zenére hasonlító földön túli „műsor” észlelésekor a legénység tagjai, Eugene Cernan, John Young és Thomas Stafford többször azt mondják: „Ezt senki nem fogja nekünk elhinni”

A titkosítás alól 2008-ban feloldott, jegyzőkönyvezett jelenségre sokféle magyarázat született, a csoportos hallucinációtól kezdve a Szaturnusz légkörébe csapódó töltött részecskék hangjáig, azonban egyértelműen egyiket sem sikerült bizonyítani.

Hogy mit kell majd tenni, ha egy megcáfolhatatlan bizonyíték jut a tudomásunkra megoszlanak a vélemények. A SETI protokoll szerint a földönkívüli intelligencia kapcsolatfelvételére, jelzésére vagy egyéb megjelenésére nem szabad reagálni, amíg megfelelő nemzetközi konzultációkra nem kerül sor, így meghatározva annak módját és tartalmát.

Nyilvánvalóan igen nagy gondot okozna a kommunikáció megértése, a közös nyelv kialakítása és az emberiség tudatát teljes egészében átformáló információ, megfelelő módon történő nyilvánosságra hozatala.

„Az emberiséget alighanem sokkolná, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban. Sokan nem tudnák feldolgozni ezt az információt” – mondta el a világhírű brit tudós, Stephen Hawking professzor egy interjúban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Cikk 2

 

 

 

 

2017 Kidsnews | All rights reserved