Miért lógatod az orrod? A lovaknak is van mimikája, ahogy az embereknek!


kidsnews (127éves) - 4 éve

Patás barátaink 17 különböző arckifejezéssel mutatják ki a hangulatukat.

Az ember patás társai nyihognak, horkantanak, nyerítenek és fújtatnak szinte beszélnek is és aki kapcsolatban van velük az azt is tudja, hogy még ki is tudnak röhögni. Minderről most még többet tudhatunk meg a Sussex Egyetem kutatóinak segítségével.

A lovak vizuális állatok, jobban látnak és sokkal inkább támaszkodnak is a látásukra, mint akár a kutyák vagy a házimacskák. Az is tény, hogy kommunikálnak egymás között, hogy a családot, vagyis a ménest összetartsák. Egy kutatás most arra is rámutat, hogy a kommunikációban a lovak arckifejezései is fontos szerepet játszanak.

A Sussex Egyetem tudósai arra jutottak, hogy patás barátaink 17 jól elkülöníthető „grimaszt” használnak kommunikáció céljából – tízzel kevesebbet az embereknél, de eggyel többet a kutyáknál és néggyel többet a csimpánzoknál.

Az egyetem videója az alábbi linken érhető el az elkülönített arckifejezésekről:

 

A tudósok előbb boncolás útján elemezték a lovak arcizomzatát, majd filmfelvételeket tanulmányoztak lovakról természetes környezetükben, különböző fajtákból és korcsoportokból. Végül az utolsó lépésben egy több egyetem által e célra kifejlesztett EquiFACS szoftverben rendszerezték a megfigyelt szem, ajak, orrcimpa és áll mozdulatokat. Ennek eredménye egy mimikai térkép, mely a különféle fajok közötti evolúciós párhuzamokat is beazonosíthatóvá teszi.

Jennifer Wathan, a tanulmány egyik vezető szerzője szerint a lovak és emberek arckifejezései között megdöbbentő a hasonlóság. Társszerzője, Karen McComb professzor emlékeztetet arra, hogy korábban úgy gondolták, minél távolabbi rokonunk egy-egy állat, annál kezdetlegesebb a mimikája. Ehhez képest például a lovak is felhúzzák a szemöldökük belső részét félelem, meglepetés és szomorúság esetén; hátrahúzzák a szájuk sarkát (mosolyognak) üdvözléskor vagy behódoláskor, és nagyra nyitják a szemüket, ha megriadnak.

Wathan azt állítja, hogy az eredményeik segítenek megértenünk a fajok közti kapcsolatokat és a törzsfejlődés különböző fajok közötti párhuzamait. Az EquiFACS-hoz hasonló megoldások révén „létrehozhatunk egy közös nyelvet, mellyel a különböző fajok mimikája összehasonlítható – akkor is, ha arcuk teljesen eltérő formájú”.

A kutatást máris sok állatorvos és oktató hasznosítja, és további lehetőségeket ígér az arckifejezések és az érzelmi állapot összefüggéseinek kutatásában. „Nem sokat tudunk az állatok érzelmi életéről” mondja Wathan. Ennek a tanulmánynak köszönhetően ezután könnyebb lesz felismernünk azt, hogy milyen pofát vágnak a különböző állatok, amikor jól érzik magukat.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 Forrás:

www.sussex.ac.uk

2017 Kidsnews | All rights reserved