Minecraft Education Edition


Szabó P. Dóra (19éves) - 4 éve

Az előző cikkemben kiveséztem a Minecraft alapvető tudnivalóit, amit ide kattintva olvashatsz el. Most egy kicsit komolyabbra fordítom a szót: Minecraft Education Edition. Hogy tisztában lássuk a dolgokat, megkérdeztük szakértőnket, Nádori Gergelyt, az Innovatív Pedagógusok Szövetségétől.

Kidsnews: Milyen helyzetekben lehet igénybe venni a Minecraftot?

Nádori Gergely: Maga a Minecraft ugye egy nyílt világú platform, így több téren is alkalmazni lehet: volt már rá példa, hogy a diákok különböző irodalmi művek színhelyeit építették meg. Ha már szóba került az irodalom, akkor olyan esetre is sor került már, hogy az egyik diákot megihlette Franz Kaffka Átváltozás című műve, így felépített egy Minecraftvilágot, hogy bogár perspektívából láthassunk egy szobát, és megtudhassuk, hogy milyen lehet úgy élni. Emellett vannak olyan Minecraftvilágok, ahol a tanárok segítségével egészen bonyolult közgazdaságtan folyik, különböző dolgoknak árfolyama, ára van. A diákok pedig az általuk épített dolgokkal kereskedni tudnak egymás között. Ezenkívül olyan ökológia szimulációkat lehet létrehozni, ahol megnézhetjük, hogy mitől lesz fenntartható egy ökoszisztéma. Vagy akár a térgeometria oktatásában is segítségül hívhatjuk. Összefoglalva: végtelen sok lehetőséget kínál, amivel rengeteg képességet lehet fejleszteni.

Ön fontosnak tarja a különböző játékok bevonását az oktatásba?

Személy szerint én fontosnak tartom, hogy az iskola ne csak klasszikus képességeket fejlessze, hanem azokat is, amelyekre még a tanulónak szüksége lesz majd a közeljövőben. Most az önkorrekció-, az együttműködés-, a tudásépítés képességére gondolok. A Minecraft azon kívül, hogy ezeket a képességeket is fejleszti, egy nagyon jó motiváló eszköz is.

Más országokban milyen kultúrája van ennek?

Ezt két része lehet osztani: először is, ami angolszász területen edutainmentnek neveznek, ez nem más, mint a szórakozva tanulás. Ide tartozik az is, amiről eddig szó volt, azaz a videojátékok bevonása az oktatásba. A másik vonal a gamificationnek, vagy játékosítás. Ami pedig azt jelenti, hogy azokat a motivációs elemeket, amelyek játékokat tesznek nagyon jóvá, azokat emeljük be és használjuk ki az oktatás motivációjaként. A Minecraft igazából mindkettőre lehetőséget ad: a játékok pszichológiai hatását kihasználva lehetőséget ad arra, hogy tanítsunk, és arra is, hogy játszva tanuljanak; érdemes tudni, hogy ez egy új út, amivel az egész világ kísérletezik az oktatás transzformációjában.

Vannak-e még olyan játékok, amelyeket be szeretnének vonni az oktatásba?

Igen, vannak, például a Lego. Ilyen szempontból a Minecraft sokban hasonlít rá, mivel mind a kettő nagyon sok féle lehetőséget ad. Inkább egy „keret”, amit a tanár vagy a diák tölthet meg tartalommal.

Mi is az a Minecraftország mozgalom?

Ebben a mozgalomban mindenkit arra hívunk fel, hogy a saját lakókörnyezetében keressen valami érdekes dolgot, ez lehet akár egy kulturális, akár egy természeti emlék, és ezt pedig építse meg Minecraftban. Majd készítsen egy videót, amelyben bemutatja azt. Az Education változatot használóknak arra is van lehetőségük, hogy ezt 3D modellként lementsék és megosszák másokkal. Ezeket a videókat, amelyekben a Mineract építményeket bejárják, bemutatják, ezeket gyűjtjük majd és egy közös nagy térképre helyezzük el, ahol bárki megnézheti a Minecraftban felépített Magyarországot.

Honnan jött az ötlet?

Az elképzelés alapja az volt, hogy megpróbáljuk összefogni azokat, akik amúgy is érdeklődnek a Minecraft iránt, legyen az diák, vagy tanár. Ezenkívül pedig, hogy adjunk egy kézzel fogható példát arra, hogy hogyan lehet a tanulásra használni ezt az eszközt, és, hogy mindazt a kreativitást, ami a diákokban van, megmutassuk egymásnak.

Szóval! Ha egy kicsit is érdeklődsz a játék iránt és megvan benned az X, akkor ne habozz! Ez egy hosszú távú kezdeményezés, ami azt jelenti, hogy még van időd alkotni és benevezni. Hajrá!

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved