A mobiltelefon megsüti az agyunkat?


kidsnews (127éves) - 4 éve

A statisztikák szerint, a magyar társadalom internetezésre alkalmas mobileszköz-ellátottsága folyamatosan növekedett az elmúlt évben. Az okoskészülékek egyszerűen belenőttek a kezünkbe, a korábban telefonálásra és üzenetküldésre használt eszközök helyett, ma már szinte csak hang és videó megjelenítésére és internetezésre alkalmas készülékeket forgalmaznak. Használjuk őket a tömegközlekedésben, az iskolában a munkahelyen, de még a fürdőkádban is.

Bár a kapcsolat a mobiltelefon rádiófrekvenciás sugárzása és az egészségi kockázatok között régóta vita tárgya, a Kaliforniai Közegészségügyi szervezet a napokban kiadott egy közleményt, hogy miként lehet minimalizálni az emberi szervezetet érő káros expozíciót.

A nem újkeletű aggodalom, olyan tanulmányokra támaszkodik, amelyek egyértelműen arra utaltak, hogy kapcsolat van az agyi és egyéb daganatos megbetegedések és a mobiltelefon használat között. A kutatók szerint továbbá a mobiltelefon használata a férfiaknál alacsonyabb spermiumszámot és spermiumminőséget okoz, és általánosan megfigyeltek a tanulásra, a memóriára és az alvásra gyakorolt ​​különböző negatív hatásokat.

A közlemény szerint, a kockázatok minimalizálása érdekében érdemes betartani néhány egyszerű szabályt.

– Használj fejhallgatót

– Ha lehetséges, tartsd távol a telefont a testedtől. Táskában vagy aktatáskában hord, a zsebed helyett.

– Csökkentsd a mobiltelefon használatát, ha a térerő gyenge, mert a készülék a tornyokkal való kapcsolódáshoz nagyobb energiát használ fel.

– Ha lehet, ne a mobil adatforgalmat használd a hang vagy videó streameléséhez, vagy nagy fájlok le- illetve feltöltéséhez

– Tartsd távol a telefont az ágytól éjszaka, különösen távol a fejedtől, vagy kapcsold ki.

– Ha nincs szükséged rá kapcsold ki, vagy tedd repülőgép üzemmódba a készüléket.

„Úgy tűnik, hogy a gyermekek és a tizenévesek különösen veszélyeztetett helyzetben vannak, mivel agyuk még mindig fejlődik és még érzékenyebb a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzásra.” – mondta Dr. Karen Smith a szervezet igazgatója, így igen megfontolandó az óvintézkedések betartása.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.Forrás:

techcrunch.com;  www.forbes.com

2017 Kidsnews | All rights reserved