Modern család?!


kidsnews (127éves) - 4 éve

A társadalom alapja, az életünk legfontosabb közege, ahonnan az évezredek alatt nemzedékek sora lépett a történelembe, ahol megéljük életünk és történelem nekünk szánt szakaszát minden küzdelemmel, győzelemmel, szenvedéssel és örömmel együtt. Ez a bensőséges, szeretetközösség az, ami tartást és szilárd keretet biztosít számunkra.

Családban létezik az ember már a kezdetektől, hiszen az ősi törzsi-nemzetségi társadalmak egysége a család, ami a mai fogalmaink szerint a nagycsaládot jelenti. Apa és anya egy háztartásban él a gyermekeivel és gyermekei gyermekivel. Az ilyen soktagú család rengeteg előnnyel jár, ha szükséges feladatok elvégzéséről van szó. Társadalmi fejlődéssel és változásokkal együtt változik a család is.

Az ókorban már nem ilyen egyszerű a családot például egy „romai famíliát” definiálni, a sokat vitatott kérdésben az egyik nézet szerint a familia Rómában eredendően is a közös háztartásban élők összességét jelentette, beleértve a rabszolgákat is. Más vélemények ezzel szemben azt tartják, hogy a familia fogalmába eredetileg bizonyos fontos vagyontárgyak például a föld, vagy az igásállatok is beletartoztak. Mindenestre semmiképpen nem kizárólag vérrokonokat értettek a család alatt.

A modern társadalmak, a nők egyenjogúsága, a polgáriasodás, a nők tömeges munkába állása és még hosszan sorolhatnám az okokat fokozatosan megszüntette a nagycsaládokat, és egyre inkább az egymáshoz képes egyenrangú szülők által működtet kiscsalád modell került elfogadottá.

Napjainkban legtöbbünk a társadalmi és szemléletbeli változások következtében nem hagyományos családmodellben nő fel. Ezek az új életközösségek, új családformák más mintákat követnek, mint a hagyományos családmodellek, hiszen más körülmények között kell a családi közösséget működtetni.

Az EU.-ban a családok 55% él csupán hagyományos családban, és ez folyamatosan csökken, és ezzel párhuzamosan növekszik más, alternatív családformák száma. Napjainkban nem ritka, hogy a szülők már eleve nem tervezik együtt felnevelni a születendő gyermeket, vagy egyedül döntöttek a gyerekvállalás mellett. Termesztésen ennél sokkal jellemzőbb, hogy a szülők együtt kezdtek bele a szülői létbe, de valami félrecsúszott és máris az egyszülős modellben találták magukat a válás után.

Az egyszülős modellből egyenesen következik egy új fogalom: a mozaikcsalád, amit az egyszülős családok találkozásból jönnek létre, vagyis az egyik szülő és gyerekei alkotnak egy új partnerrel – akinek jó eséllyel szintén van már gyermeke – egy mozaikcsaládot.

Szombat délutánonként nézett családi filmek idealizált rózsaszín, tökéletes családja egyre inkább a homályba vész, a mosolygós, stabil, magabiztos szikla a viharban apa szerepe és a tökéletes háziasszony és szerető  anya szerepe egyre kevésbé valóságos az életünkben.

Minden családnak és benne élő gyereknek egyre több és egymástól sokban eltérő nehézséggel kell megbirkóznia a családi élet során modern társadalmunkban, sokszor a kérdéseinkre a válaszokat magunk keresve.

 

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 Forrás:

Vector : www.coparenter.com

2017 Kidsnews | All rights reserved