Munkák a háttérben Magyar Természettudományi Múzeum látogatóktól elzárt területén jártunk


Shiwaeera (15éves) - 4 éve

A szigetszentmiklósi Battyány Kázmér Gimnázium mikrobioszos kis csoportja az MTM-be látogatott el nem rég, ahol a dinoszauruszokról és kortársaikról hallhattunk érdekes információkat.
A Természettudományi Múzeum alapjait Széchényi Ferenc alakította ki a könyvtárából és felesége ásványgyűjteményéből 1802-ben. Azóta a gyűjtemény egyre csak nő.

Már odaérkezésünkkor megtetszett nekünk a hely, az előtérbe a mennyezetre felfüggesztett hatalmas bálna csontvázra tapadt a tekintetünk. Kis csapatunk a kabátokat lepakolva, a főcsarnok felé vette az irányt. A múzeum rejtelmeibe Kalmár Réka segítségével pillanthattunk be.

Tőle a magyar dinoszauruszokról hallhattunk részletes beszámolót. Réka csontpreparálással, vagyis a csontok földből való kibontásával foglalkozik. Miután felmentünk az emeletre, mesélt nekünk a lelőhelyekről, Villányról és Iharkútról. Iharkúton egy bauxitbányában kezdték a kutatásokat, de félbe kelet hagyni, mivel folytatták a bauxit kitermelését. A második iharkúti lelőhelyen pedig még most is tartanak az ásatások.


Több őslény csontjait is megtalálták, többek között a Hungaroszaurusz valamint különböző krokodilok, halak, kétéltűek és vízi hüllők csontjait ásták ki, amelyek némelyike már kiállításra is került. A leleteket is megtekinthettük, ami nagyon furcsa volt, hiszen egy rég elpusztult élőlény megkövesedett csontjait láthattuk. Sőt, azt is megtudhattuk, hogy néha olyan kemény kőzetbe vannak beágyazódva ezek az ősi maradványok, hogy nem is tudják őket teljesen kibontani a kemény anyagból.

Emellett Réka a múzeum olyan területeire is bevitt minket, amelyek a közönség számára egyébként nem látogathatóak. Ilyen volt például az a helyiség, ahol a kiállításra készítik elő a csontokat. A megtisztított csontokat, maradványokat, kategorikusan, szekrényekben, fiókokban leltározva tárolják. Lenyűgöző az a precizitás, amivel a mintákat kezelik. A leleteken kívül láthattuk, hogy mennyi eszköz, mennyi munka kell, akár csak egy aprócska csont kipreparálásához.
Olyan kőtömböt is láthattunk, amelyben rengeteg, még kibontásra váró csontszilánk volt. Csak a felszínén szabad szemmel is már 10-20 aprócska csonttöredéket figyelhettünk meg.

A paleontológusok az iharkúti lelőhelyről az elmúlt 10 évben több mint 10.000 csontmaradványt ástak ki. Ezek közül a legjelentősebb, a 4 méteres Hungaroszaurusz. A dinó csontvázakat megtalálni nagy kihívás, mert nagy területen vannak szétszórva. Még ha találnánk is egy csontvázat, azt össze is kell rakni, ami szintén egy hatalmas feladat

Az cikk elkészítésében SZBKG mikrobiológia diákköre volt a segítségemre

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 

 Forrás:

Magyar Természettudományi Múzeum

2017 Kidsnews | All rights reserved