Snowboard – hódeszka


kidsnews (127éves) - 4 éve

Amíg a síelés története évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza, addig a Snowboard – hódeszka – történelme csak néhány évtizedre. Napjaink egyik legnépszerűbb téli sportját találta fel, aki a hatvanas években összecsavarozott két sílécet és kötések nélkül erre állította rá gyermekét, hogy játsszon vele. Ki tudja mi késztette erre, de úgy tűnik a gyerek élvezte, mert később továbbfejlesztette és vízisí lécekkel kísérletezett tovább, ami az egész környezetében egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Így a feltaláló bejegyeztette a találmányt a snow és a surf szavakból alkotott snurfer elnevezéssel. Ezt az eszközt tekintik a snowboard ősének. A sportág rengeteget merített még más sportokból is mint a gördeszka, a sí, vagy a skateboard.

Az eredetei eszköz óriási hátránya volt, hogy rögzítések nélkül nem volt elég stabil, ezért a léc elejére kötelet raktak, így növelve a lécen maradás esélyét. Ettől függetlenül az újszerű sport rajongótábora folyamatosan növekedett és egyre többen szerettek bele. Így volt ezzel Jake Burton Carpenter,  aki imádta ezt a sportot, de tudta, hogy még szükséges rajta egy kis változtatás. Ő volt az, aki meghozta a változást, a várva várt áttörést a sportágnak, ugyanis Jake szerelte a lécekre az úgynevezett papucsokat, ezzel rögzítve a léchez a lábat. Majd 1977-ben céget alapított és megkezdte a tömeggyártást, ezzel útjára indítva az új téli sportágat, hogy napjainkban pontosan olyan hatalmas üzletté váljon, mint két léces változata.

Magyarországra a ’90-es években érkezett meg az új irányzat és 1993-ban alakult meg a Magyar Snowboard Szövetség, amelynek a szervezésében hazánk versenyzői számtalan helyen, versenyen próbálhatják ki tudásukat. A versenysport két szakágra tagolódik, az alpesi és a szabadstílusúra. Míg az alpesi a paralell slalom és giant slalom, addig a szabadstílusú versenyekben félcső- és striaght jump-viadalokat tartanak.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved