Suliba menet


kidsnews (127éves) - 4 éve

Előfordulhat, hogy a családod időbeosztása úgy alakul; reggelente nem megy a suli felé egy autós családtagod sem, neked kell megoldanod a suliba jutást. Szóval kénytelen leszel valamelyik túlterhelt reggeli tömegközlekedési eszközre felszuszakolni magad, hogy az utazás közben  melletted, alattad, feletted lévők kapcsán már számodra sem lesz tiszta, hogy igazából hol kezdődik ő és hol érsz véget te! Ilyenkor az ember hajlamos túldramatizálni a helyzetét és komoly szívásnak tekinteni a reggeli és délutáni tömegközlekedésre.

Amikor ilyen gondolatok jutnak eszünkbe érdemes egy kicsit körbenézni a világba, máshol hogyan működnek a dolgok. Kezdjük valahol délnyugat Kínában egy Genguan nevű remek kis helyen.  Ebből a békés kis faluból reggelente összekapja magát 49 gyerek, kibattyog a falu közepére és az iskola igazgatójának kíséretében megkezdi mindennapos sétáját a hegy közepére, ahol a suli van.

Eddig semmi különös, átlagos ázsiai falusi életérzés rajzolódik ki. Mondjuk az előbb említett kis sétát én inkább hívnám hegyi túrának, tulajdonképpen a totálisan extrém fajtából. Védőfelszerelés, biztosító kötél minek? Ott van az iskolaigazgató, aki elkíséri a gyerekeket egy bármelyik átlagos hegyikecskét próbára tevő útvonalon.

A helyiek kialakítottak egy kábé 50 cm széles ösvényt a sziklába, ami ugyan a szél eróziójának köszönhetően kicsit porlik, és az alagutakat is csak épp valahogy vájták a sziklába. A szél szinte folyamatosan erősen fúj, de szerencsések, mert az út egyik része teljesen biztonságos, hiszen azt az öntözőrendszerhez mélyítették néhány évtizede.Szerintem valahol itt kezdődik a szívás! S még ezt is simán túl lehet licitálni.

Ázsia másik részén a Badagong-hegyen élő néhány száz falusi gyermek már csak létrákon tud hazamenni a suli után. Ezt a testedzési formát már 6 éves kortól űzik. Nekik biztosan nem gond az elhízás és a mozgás hiánya, még napjainkban sem.

Maradva Kínában érkezzen a kategória győztese. Délnyugat-Kínában Pluckyban a 6 évesnél idősebb gyerekek kéthetente fogják a kis cókmókjukat és nekiindulnak egy kis hegyi túrának három felnőtt kíséretében. Ezeken a kirándulásokon már nem lehet viccelni, nem egyszer fordult elő, hogy egyetlen hiba végzetes volt. Hogy miért nem költöznek be a városba a gyerekes családok? Vagy miért nem keresnek megoldást arra, hogy a gyerekek Plucky biztonságos falain belül tanulhassanak?

Ezek a kézenfekvő kérdések a cikk írójának is rejtélyesek maradtak. Így már csak egy kérdés adódik: Na, milyen a buszon? Ugye, hogy nem is rossz?!

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 Forrás:

www.funzug.com; www.news.com.au; www.erdekesvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved