Szánkó


kidsnews (127éves) - 4 éve

A legtöbb sport esetében szükséges megismerni azt, és sokszor kemény gyakorlási időszakkal kell kezdeni, mire az ember képes lesz hobbi szinten művelni. Ez különösen igaz a téli sportokra, egyetlen kivétellel és ez, a szívünknek oly kedves szánkó.

Persze szánkózni is lehet profin, de ez az a sport, amit mindenki nulla éves korában kezd el és még száz évesen is reménykedve tekint fel a téli szürkülő égre, vajon hoz-e annyi havat, hogy az csendes fehérségbe burkolja a tájat és így a közeli dombokat, nevető gyerekek hada lepje el. Nincs az a szív, akit ilyenkor ne húzna, csábítana a leejtő, hogy érezze az arcába vágódó szelet és persze némi havat 😊

De ennek a sportágnak is van professzionális ága, a profi szánkózás, bobozás vagy szkeleton nem sokban hasonlít arra, amit mi csinálunk a hegyekben, dombokon. Ma már ez a sport is komoly olimpiai sportág.

Története St. Moritzban kezdődött, amikor a 19. században jókedvű angol srácok a település utcáin tették próbára ügyeségüket a helyiek és a többi turista legnagyobb rémületére, mígnem az egyik szálloda tulajdonosa felismerte, hogy ebben óriási üzleti lehetőség rejlik és kialakított egy pályát, amit 1884-ben adtak át. A szánkó (láb van elől), illetve a szkeleton (fej van elől) különböző technikai ágak hamar elváltak egymástól. Az első hivatalos szánkóversenyt Davosban tartották 1883-ban. A Nemzetközi Szánkósportszövetség 1913-ban alakult meg Drezdában, majd 1935-ben a bob irányzat kivált a szövetségből és ennek köszönhetően jött létre. 1966 óta szerepel a sportág a téli olimpiákon.

Armin Zoeggeler of Italy in action during the men’s FIL Luge World Cup at the new bobsleigh, skeleton and luge track in Krasnaya Polyana, a mountain venue of the Sochi 2014 Winter Olympics, near Sochi, Russia, 24 February 2013. EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

Versenyeken a szánkó, bob és szkeleton párbajokat rendszerint ugyanazon a mesterségesen hűtött pályákon rendezik meg. Az átlag versenyzői sebesség 120-160 km/h sebesség és a versenyzőkre ható centrifugális erő elérheti az 5 kg-ot is.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 Forrás:

http://www.fil-luge.org, wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved