Szőrgombócok – Csincsilla


Tigirl (16éves) - 4 éve

Elérkeztünk Szőrgombócok sorozatunk utolsó részéhez, a csincsillákhoz. Ezek a furcsa kis állatkák elsőre nagyon aranyosak, azonban később feltűnik, hogy kicsit mogorvák és akaratosak, de ha ügyes vagy, elnyerheted a bizalmukat. Viszont, ahogy már említettem, nem könnyű meggyőzni őket jó szándékodról, de mi – Dr. Tóth Klaudiával az élen – utat mutatunk egy jó kedélyű gazdi-állat kapcsolat kialakításához.

A csincsillák nagyon szeretnek enni, tehát az a legjobb, ha néhány ínyenc falattal indulsz el az „úton”, mint például jó minőségű széna (ezt kapjon leggyakrabban), csincsillatáp vagy szárított alma, lóhere, pitypang, répa és gyógynövények. Ünnepnapokon, illetve kivételes alkalmakkor etetheted őket egy kis zabpehellyel, natúr müzlivel, banánnal (de csak szárítva), aszalt gyümölccsel, esetleg dióval. Viszont figyelj oda, hogy soha ne kapjon tejterméket, kukoricát vagy friss zöldséget. Zöldséget is csak szárítva ehetnek.

Ha már kezdesz a bizalmába férkőzni, akkor gyorsíthatsz a tempón egy pár játékkal, mint a mókuskerék vagy a mászóka. A csincsilláknak nagyon nagy mozgásigényük van, ezért már alapvetően nagy ketrecet érdemes beszerezni. Viszont akinek erre nincs lehetősége, semmi gond: ha már kicsit megszoktátok egymást, akár ki is veheted a ketrecből és engedheted, hogy szaladgáljon rajtad. Azonban ne keseredj el, ha nem fog rögtön mozogni a ketrecen kívül! A csincsillák nagyon önfejűek, csak akkor csinálnak valamit, ha kedvük tartja, tehát ha például csincsilla-idomításra vállalkoztál volna, akkor azt gyorsan felejtsd el!

Ezenkívül még érdemes tudni, hogy a csincsillák társas lények, nem szeretnek egyedül lenni, mert akkor depressziósak lesznek. Ha szeretnél csinit házikedvencnek, akkor már most készülj fel a társas életre! 🙂

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved