Téli olimpia, 2018


Naan (17éves) - 4 éve

Immáron 23. alkalommal rendezik meg a téli olimpiai játékokat. A február 9-től február 25-ig tartandó játékon, amelyet Phjongcshangban (Dél-Korea) rendeznek meg, 15 sportág 102 versenyszámában mérettetik meg magukat a sportolók, köztük magyar tehetségek is.A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2015-ben döntött úgy, hogy Phjongcshang városa rendezheti a téli olimpiát, a szavazáson nagy fölénnyel előzte meg Annecy városát (Franciaország) és Münchent (Németország).

A kabalaállat Sooharang, egy fehér tigris lesz, akit 2016 júniusában mutattak meg. A tigris a koreai népmesékben az erő, a bizalom és a védelem jelképe. Sooharang neve a koreai sooho (védelem) és a ho-rang-i (tigris) szavakból tevődik össze. Plusz érdekesség, hogy a szöuli olimpia kabalaállata is egy tigris, Hodori volt.

A versenyszámok az alpesisí, biatlon, bob, curling, északi összetett (sífutás és síugrás), gyorskorcsolya, hódeszka, jégkorong, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, síakrobatika, sífutás, síugrás, szánkó és a szkeleton lesznek. Az újdonsült hódeszka Big Air (ugrás), az alpesisí csapat, a curling vegyespáros és a gyorskorcsolya tömegrajtos versenyszámok be-, míg a hódeszka műlesiklás száma kikerültek a programból.

A téli olimpiával kapcsolatban érdemes megemlíteni az orosz sportolók doppingbotrányát. A Richard McLaren kanadai jogászprofesszor által vezetett független vizsgálóbizottság jelentésében az áll, hogy az oroszok államilag szervezetten doppingoltak. Az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között mintegy 1000 sportoló doppingmintáját manipulálták. Ennek az ügynek a következménye az lett, hogy a NOB kizárta Oroszországot az olimpiáról és több, mint 30 sportolót tiltottak el, valamint 11 éremtől megfosztották őket. Azok a sportolók, akik nem sértették meg a doppingszabályzatot, bizonyítottan tiszták és kvótát szereztek, az olimpiai zászló alatt indulhatnak (OAR, Olimpiai Sportoló Oroszországból).

Nagyjából egy hónappal a kezdés előtt 12 biztos magyar kvóta van, de ez a szám még növekedhet. Szomorú hír viszont, hogy az egyik nagy éremesélyes magyar olimpiája veszélybe került. Miklós Edit alpesisíző súlyos balesetet szenvedett a január 13-ai világkupafutamon. Az egy évvel ezelőtti térdsérüléséből nemrég felépült sportolónő a célba érkezés pillanatában elég csúnyát bukott, elájult és a térde is megsérült. Mentőhelikopterrel vitték kórházba. Reméljük nem komoly a sérülés és tud indulni az olimpián februárban.

Úgyhogy érdemes lesz nézni az olimpiát és szurkolni a magyar sportolók sikereiért, az érem sincs elérhetetlen távolságban, főleg gyorskorcsolyában.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait2017 Kidsnews | All rights reserved