Téli vadvédelem


ABácsiAkiÚjságotÍr (15éves) - 4 éve

A vadállatoknak nem móka a tél. Ők nem hógolyóznak, nem szánkóznak, de meleg tea sem várja őket. Nekik a tél a létért való küzdelmet jelenti. Az állatvilágban nagyon szigorú törvény uralkodik: a gyenge, a beteg, az öreg elpusztul, az erős, a gyors, az alkalmazkodó megéri a tavaszt, és szaporodik. Ez egy nagyon bölcs törvény, mivel ha az erős állat szaporodik, az életrevaló gének öröklődnek.

Minden állatfajnak megvan a maga túlélési technikája: A róka a magas hóba „fejest ugrik”, és próbálja egyenesen a zsákmányra vetni magát. A szarvasok a fák kérgét rágják, vagy mozdulatlanul fekszenek a hóban.

Az őzek is a szarvasokhoz hasonlóan a fák kérgét, valamint friss hajtásokból, a hó alatt fellelhető zöld növényzetből táplálkoznak a hideg évszakban. A rénszarvas kifejezetten hazájára, a télre van specializálódva. Agancsa végén egy ún. lapát van, amelynek segítségével a havat, jeget arrébb kotorva, lapátolva segít tulajdonosának élelmet szerezni. A vaddisznók megesznek, amit tudnak, mivel a vaddisznó mindenevő. Az is érdekes, hogy télen nincs szerelem az erdőn: az állatok „feleségükkel” is verekedhetnek az élelemért.

Az erdők vadjait az ember is segíti, ám nem szánalomból: a vadásztársaságok feladata az állatok téli ellátása, ami a túlélést támogatja, ezáltal megfelelő kondíciójú, egészséges vadállomány alakul ki és így nem okoznak károkat a fiatal erdőkben továbbá nem válnak könnyen ragadozók áldozatává. Azonban ezt sem szabad túlzásba vinni, mert félő, hogy az állatok túlságosan függővé válnak. Mindemellett az őszi vadkilövés sem elhanyagolható szempont. A vadakat etető ember és a vadak között olyan bensőséges kapcsolat alakulhat ki, mint a gazda és a háziállata között létrejött: az etető ember után egész kondák vándorolhatnak, várva, hogy mikor hullik eléjük a kukorica. Az etetőknél vaddisznó és szarvas egymás mellett eszik.

A vizek állatainak nem jelent nagy gondot a tél: a halak befúrják magukat az iszapba, és tavaszig ki se kelnek zöldes nyoszolyájukból, ha a vidra vagy a hód elő nem kotorja őket takarójuk alól.

A vidra valósággal élvezi a telet. Bundája megvédi a hidegtől, és élelmet is talál, és—bár ez kicsit több ideig tart—a szórakozásra is van idő: olykor egész vidracsaládok vonulnak ki a domboldalakra szánkózni. Felmásznak a dombra, majd a hasukon csúszva leszánkáznak róla.

A hód erődítményrendszere csodálatos építmény: még télen is bevehetetlen. A várúr (a hód) a fagy beáltával észreveszi, hogy a tava befagyott. A zsiliphez caplat, és megnyitja. Annyi vizet enged ki, hogy elég levegő legyen a jég és a víz között ahhoz, hogy a hód ki tudja emelni fejét a vízből. Ez a művelet után ha egy róka kisétál a jégre, könnyen lehet, hogy egy hód pont a talpa alatt vesz levegőt.

A madarak két fajta módon élik túl a telet: a költöző madarak elvándorolnak, a telelő madarak itt maradnak. Az éves költözködésben az út a veszélyes, az itthon maradóknál a hideg szedi rettenthetetlenül áldozatait. Tehát a madárék sem kedveli a hideg évszakot. Bár, a kihelyezett madáretetők sokat segítenek helyzetükön. A madarak ősszel zsírt raktároznak el, hogyha nagyon kínzó a hideg, elő tudják venni.

Te hogy segítheted az állatokat az áttelelésben?

Sajnos, az erdő állatait nem nagyon lehet segíteni – hacsak nem adományozol vadásztársaságnak –, és a vízi állatokkal is ez a helyzet. Ám a madarak etetését magunkra vállalhatjuk. Ha madáretetőt állítunk, egy fontos dolgunk van: az etetést, ha elkezdtük, nem szabad abbahagyni a tél végéig. Ez azért fontos, mert az etetőhöz szokott madarak tápanyagforrásnak tekintik a kertünket/erkélyünket. Ha megvonjuk ezt a tápanyagforrást, a madaraknak nehéz új „étkezdét” találniuk, ezért nagyobb az elhullás veszélye. A madáretető házilag is elkészíthető, és a mag sem túl drága. Ráadásul egy etető dísze is lehet környezetünknek, benne a sürgő-forgó madársereglettel.

Gondoljuk meg, hogy mi, emberek panaszkodhatunk-e a télre!

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved