Termőföldek Délnyugat-Ausztráliában


kidsnews (127éves) - 4 éve

Ausztrália egyik „éléskamrájába”, a Murray–Darling-medencébe látogatunk űrfelvétel segítségével.

Az Ausztrália délnyugati részén, több mint 1 millió négyzetkilométeren elterülő alföld a nevét a Murray és Darling folyókról kapta. A földrajzi egység négy állam területét érinti, bő fele Új-Dél-Waleshez tartozik. A Murray (2508 km) az első, a Darling (1472 km) a kontinens harmadik leghosszabb folyója. A folyók és mellékfolyóik által biztosított víz teszi lehetővé az öntözéses mezőgazdasági művelést. Vízgyűjtő területük az egész földrész hetedét teszi ki, ugyanakkor a közvetlenül itt hulló csapadékmennyiség szerény. Ehhez a vidékhez kötődik Ausztrália növénytermesztésének és állattenyésztésének jelentős része.

Az itt bemutatott képeket a NASA EO-1 (Earth Observing-1) földmegfigyelő műholdjának ALI (Advanced Land Imager) műszerével készítették, 2013. január 10-én. Az ábrázolt terület Új-Dél-Wales délnyugati részén található. A januári dátum nem véletlen, ez itt a betakarítás, például a szőlő szüretelésének az időszaka. Nem csak szőlőt, de például gyapotot, gabonaféléket, gyümölcsöket, zöldségeket, valamint az állatok számára takarmányt is termelnek ezen a vidéken.

Az öntözött mezőgazdasági táblák téglalapjai és körei élesen elütnek a környező száraz tájtól. (Képek: NASA EO / Joshua Stevens, Jesse Allen / NASA EO-1 team)

A fenti területtől 27 km-re délre a Murrumbidgee, a Murray egyik fő mellékfolyójának egy szakasza. A Murrumbidgee egyébként a maga 1488 km-ével Ausztrália második leghosszabb folyója.

A medence kialakításában mintegy 100 ezer és 10 ezer évvel ezelőtt az utolsó jégkorszak gleccserei játszották a fő szerepet. Manapság az itt kanyargó 20 jelentősebb folyó ellenére az öntözéses művelést végzőknek többször kell megküzdeniük a szárazsággal. 2015-ben a folyók vízhozama ismét olyan alacsony volt, mint legutóbb a 2002-2003-as szezonban. Az 1990-es évek végét és a 2000-es évek elejét az évezred szárazságának titulálták Ausztráliában.

Frey SándorForrás:

urvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved