Ilyenek az újévi szokások, a béna fogadalmak és a hamis babonák


Papp Júlia (16éves) - 4 éve

“Az ismeretlen nem feltétlenül a gyanakvás, a félelem vagy a babona forrása, hanem inkább arra ösztönöz, hogy újabb és újabb kérdéseket tegyünk föl, és megpróbáljuk megtalálni rájuk a válaszokat is.”

Jókai után erről nem sok újat tudok mondani. Mi, emberek tényleg így működünk. Magunk elé tárunk hamis babonákat, amiket a társadalom hagyott maga után, és folyamatosan építgetjük.

Aztán tudat alatt kihasználva önzőségünket addig agyalunk rajta, addig gondolkodunk a megoldáson, amíg meg nem leljük. Majd mire megvan, már nem is emlékszünk arra, hogy hogy az egész hamis volt. Hiába tudjuk, hogy nem igazak a babonák, nem bízunk benne.

Titokban lekopogjuk a bizonytalan jó híreket, lencsét eszünk szilveszterkor, felfigyelünk, ha egy fekete macska balról megy át előttünk az úton, megemlítjük a vendéget, ha beütjük a könyökünket, elgondolkodunk azon, ha csuklunk, hogy ki emleget minket, és figyeljük, hogy mikor esik péntekre 13-a. Pedig tudjuk, hogy ezek mind hamisak.

Sokan keverik egyébként a babonákat a hagyományokkal, ami hibás, mert a két dolog lényege és jellemzői nagyon eltérőek.

A babonák általában negatív vonatkozású hiedelmek valóságalap nélkül, míg a hagyományok azok a szokások, amiket továbbadunk, ápolunk, de szándékosan nem változtatjuk meg őket, hanem úgy fogadjuk el az összeset, ahogyan azt átadták nekünk az őseink. A babonák mellet az újévhez tartoznak a fogadalmak is, amik szintén eltérnek az előbb említettektől.

A fogadalmak arra szolgálnak, hogy változz. Hogy jobb, egészségesebb életmód szerint élj, megerőltesd magad a betartásban, mindez nem változtatja meg gyökerestül az életedet, mégis apró reformokkal jobbá teszi. Régen, amíg a fogadalmak hagyományként voltak jelen az emberek életében, jelentőségük volt. Felértek egy böjt komolyságával, mert az emberek nem csupán divatból csinálták, hanem áldozatokat hozva behódoltak saját elhatározásaiknak. Mára ez elvesztette a varázsát, applikációk tömkelege segíti elő a 21. századi ember fogadalmainak betartását, figyelmezteti őt az esetleg nem betartottak betartására.

De ott és akkor, már mit sem ér az egész, mert

a fogadalmaknak nem az a céljuk, hogy soha többet ne egyél csokit, vagy ne késs el sehonnan, mert ezek emberi dolgok, és ha akarjuk, ha nem, hozzá tartoznak a mindennapjainkhoz.

A fogadalmak fő célja, hogy megtanuld betartani a saját szabályaidat, mert ha magadra sem figyelsz, az pont egy lépéssel hátrébb van attól, hogy a közvetlen környezetedet figyelemmel tudd kísérni, és alkalmazkodni tudj hozzá.

A mai embereket négy csoportra lehet bontani a fogadalmak világában:

  • Van az első csoport, akik appok nélkül hoznak maguknak értelmes, az életkörülményüket elősegítő szabályokat, amiket maguk miatt tartanak be, és nem azért, hogy elújságolhassák a egy bevásárlóközpontban Marika néninek, hogy soha többet nem mosnak lábat.
  • A második csoport olyan fogadalmat tesz, aminek vagy nincs értelme, vagy ha van is, rögtön utána a második pillanatban elfelejti, és nem tesz neki eleget (magyarán megszegi), de elmondja a kozmetikusának, a szomszédjának és a süketnéma halaknak is az akváriumban, hogy megfogadta; nem hallgat több heavy metallt.
  • A harmadik csoport az, ami kettőbe szakad, mégis ugyanolyan fogadalmakat tesz. Az előszelük különbözik: az egyik fele részeg, vagy nem részeg, csak majdnem, a másik fele egyszerűen szórakozott. A lényege az, hogy ez az embercsoport nagyjából ilyeneket fogad meg:
  1. Soha többet nem kések el a munkából, és nem lógok, kivételt tesznek a mozipremierek, az atomrobbanások, az elromlott ébresztőórák, a természeti katasztrófák – cunami, lavina, földrengés – a lekésett járművek, a csúcsforgalom, a krónikus tanulás vagy munkaszindróma, és az iskola vagy munkahely-fóbia esetei.
  2. Nem mondom élőszóban, hogy LOL, XD, WTF, THX.
  3. A rendszeresebb mozgás érdekében áthelyezem a távirányítót a fotel karfájáról a kanapéra.
  4. Meg egyébként is, veszek egy új tévét, mert ez már kezd unalmas lenni.
  5. Nem hagyatkozok a pasimra, ha például szerelésről, takarításról, vagy egy pók kirakásáról van szó. Kivéve, ha a pók nagyon nagy.
  • A negyedik csoport a lusta, vagy a nem érdekel csoport, akik pedig nem foglalkoznak semmilyen újévi fogadalommal, és/vagy a létezéséről sem tudnak az ilyen szokásoknak.

A szilveszteri általános tevékenységek alaplistája filmnézésből, tűzijáték bambulásból, társasozásból, bulizásból,  beszélgetésből vagy alvásból áll a mai embernél.

Sajnos a szilveszternek nincs olyan tipikus filmje, mint a karácsonyra ütemezett Reszkessetek betörők!, ami elé az ember már csak megszokásból ül le, de az biztos, hogy mindenkinél lemegy egyszer az Abba – Happy New Year. Ennek egyébként, (hogy valami érdekes is kiderüljön erről a ronggyá játszott számról) a munkacíme az volt, hogy “Daddy Don’t Get Drunk on Christmas Day” ami nagyjából annyit tesz magyarul “Apa nem ivott karácsonykor”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Cikk 1, 2,

 

 

 

2017 Kidsnews | All rights reserved