Velence a vízi város


Matuz Ágnes (16éves) - 4 éve

Szerintem már mindenki hallott Velencéről, a vízi városról. Aki Olaszországban jár, mindenképp beszervezheti az útvonalba. És ha valaki azt sem tudja, hova kapja a fejét a látványosságok között, annak most segítek egy kicsit.

Ugyebár Velencébe hajóval érdemes menni, ez már önmagában is egy gyönyörű látvány és felejthetetlen élmény. Igazából a városrészek közötti közlekedést is érdekes ilyen módón kivitelezni, mert például a vízitaxi határozottan egyedülálló élmény. Azt kell viszont mondanom, hogy érdemes átgondolni a gondolát. Nagyon drága, ráadásul a „romantikus filmélmény” is valószínűleg el fog maradni a rengeteg hajó, a fotózó turisták, és a nagy hangzavar közepette. Mert lássuk be, nemcsak a te gondolásod fog énekelni, hanem az összes többi is. Azonban nem kell kétségbe esni, Velence akkor is megmutatja a látványosságait, ha te sétálsz, nem pedig csónakázol. Ha kiválasztottad a közlekedés módját, akkor jöhetnek a látnivalók.

Én azt javaslom, hogy a Dózse-palotával kezdj. Rengeteg benne a látnivaló, gyönyörűen díszített, néhol elég giccses, de hát pont azért lett építve, hogy megmutassa a város gazdagságát és hatalmát. Éppen a sok nevezetesség miatt ajánlom elsőnek, mert ha későbbre halasztod nem biztos, hogy képes leszel befogadni. Ezek után tehetsz egy kisebb sétát a téren is, megcsodálva a szárnyas oroszlánt, és ha van hozzá kedved, megetetheted a rengeteg galambot, bár ezt érthető okokból a város tiltja. A sok turista miatt annyi van már ezekből a madarakból, hogy nem győzik őket visszaszorítani, márpedig amit megesznek, az távozik is belőlük, és nem könnyű takarítani utánuk. De, ha az etetést kihagyod (amit egyébként erősen javaslok), akkor is érdemes pár percet eltölteni itt. Amikor meguntad, akkor irány a sóhajok hídja. Ez nem feltétlenül egy nagy szám, de nagyon szép és érdemes megnézni. Már csak azért is, hogy elmondhasd, ezt is láttad. Mert amikor egy ilyen helyen vagy, akkor mindent látni akarsz, bár ezt most megmondom. nem fog beleférni egy napba, sőt talán még két-háromba sem. De ne aggódj, azért még így is láthatod a város nagyobb részét.

Következhet a Szent Márk tér. Te jó ég az a hely! Fantasztikus! De ha nem szeretnél nyüzsgést magad körül, akkor nem tudom javasolni. Itt található – nagy meglepetésre – a Szent Márk székesegyház. Szintén egy grandiózus, és kihagyhatatlan épület. Viszont, ha már eleged van a giccsből, akkor jöhet egy kis lazítás.

Sétálj, egyél valamit, és mindenképp ejtsd útba a Rialto hidat. Itt elbűvölő boltocskákkal találod majd magad szemben. Igen a hídon. Régen sokkal több ilyen híd volt, de mostanra csak ez maradt. És innen megcsodálhatod a Grand Canal-t, ami fenségesen szeli ketté a várost.

És most azt kell mondanom, hogy sajnos ennyi látványosság fért bele egy napba, legalábbis ha emberi tempóban haladsz, nyugodtan, néha meg megállsz nézelődni, és nem csak átfutsz a látványosságokon, hanem megnézed őket, és sétálgatsz egyet a városban elmerülve a megannyi érdekességben. Ezt egyébként nagyon tudom ajánlani. Számomra az egyik legemlékezetesebb része a látogatásomnak egy eldugott kis tér volt. Nagyon picike és üres volt, alig láttam ott embereket. Mégis fantasztikus élmény volt. Kissé elfáradtan ültem le egy padra és néztem a gyönyörű házakat, miközben egy utcai zenész harmonikázott (igen tudom hihetetlennek hangzik, de így volt). Ez a hely hatalmas békét sugárzott, ezzel ragadott meg engem. Igen lehet, hogy ha nem csavarogtam volna az utcákon, akkor még több helyet láttam volna, de nem zavart. Számomra ez így volt tökéletes.

Rengeteg a látnivaló, és ezeknek csak egy töredékét mondtam el. Sajnos a víziváros, valószínűleg el fog tűnni, így azt ajánlom, minél hamarabb nézd meg. Remélem felkeltettem az érdeklődésedet Velencével kapcsolatban.

 

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved