Aranykezű tamarin született a Nyíregyházi Állatparkban


kidsnews (127éves) - 4 éve

A Nyíregyházi Állatparkban élő szülőállatok 2016-ban érkeztek Angliából és Magyarországról, a  Nemzetközi Törzskönyvi Program (ESB) keretében. Mind az apa, mind az anya gondos szülőnek bizonyul, hiszen probléma nélkül cseperedik a jelenleg 1 hónapos kölyök. A karmosmajom-félékhez tartozó állatok igen apró termetűek, mindösszesen 20cm nagyságúak, s 50 dkg testtömegűek. A szülők méreteihez viszonyítva viszont az utód minden esetben igen nagy méretű (születéskor kb. 10 dkg), ezért a kölyök hordozásában mindkét szülő kiveszi a részét.

Az apró testméretnek nagy előnye van, hiszen a dél-amerikai esőerdőkben, a  legvékonyabb ágaira is kimerészkedhetnek, ahova a rájuk fogukat fenő ragadozók nem tudják követni őket, ráadásul a felső ágakon lévő gyümölcsökhöz is könnyedén hozzáférnek. A gyümölcsök mellett előszeretettel fogyasztják a gerinctelen és kisebb gerinces állatokat is.A fák lombkorona szintjén élő állatok madárcsicsergésre emlékeztető hangja messzire elhallatszik s vokális jelzéseik mellett szaganyagokkal is kommunikálnak fajtársaikkal.

A furcsa kinézetű állatok kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlítanak leginkább, ugyanis az állatok testét hosszú fekete szőrzet borítja kivéve a végtagjaikat, melyek narancs-vöröses színűek. Arcuk sötét színű és szőrtelen, s kissé elálló fülük van.A faj tudományos neve  (Saguinus midas) is utal jellegzetes külsejükre, hiszen  Midas királynak a legenda szerint minden arannyá változott a kezében.

Jelenleg a Nyíregyházi Állatpark a karmosmajmok öt faját tartja, melyek mindegyike tenyészprogram keretén érkezett. A természetben ugyanis élőhelyük elvesztése veszélyezteti őket, s nem egy a kihalás szélén áll. Az illegális befogásuk és kereskedelmük szintén problémát jelent populációikra, ezért az európai állatkertek összefogtak a megmentésük érdekében, koordinált programokban szaporítják őket.Forrás:

Sóstó ZOO-Nyíregyházi Állatpark

2017 Kidsnews | All rights reserved