No me gusta gasolina!- Baleári-szigeteken betiltják a dízel és benzinüzemű gépkocsik használatát


kidsnews (127éves) - 4 éve

Már korábban is megfigyelhető volt, hogy nem viccelnek a spanyolok, ha a környezetvédelemről van szó és azt is tudjuk, mégis sokan meglepődtek, hogy milyen határozott álláspontot képviselnek a dízel és benzinüzemű gépjárművek betiltásában.

A bolygó legtöbb kiváló környezeti minősítésű kék zászlós strandját birtokló államban legelőszőr a Baleári-szigeteken tiltják meg a dízel üzemű gépjárművek közlekedését és forgalmazását egészen pontosan 2025-től. Nem örülhetnek a benzinüzemű gépkocsit használok sem, ők 2035-ig léphetnek csak be a szigetekre.

A rendelet szerint egyébként már 2020-ra a szigeten üzemelő autókölcsönző cégekek kötelezik arra, hogy flottájuk legalább 2 százaléka elektromos jármű kell legyen, amely aztán a következő 15 év alatt kötelezően 100 százalékra kell, hogy emelkedjen.

Az intézkedés sorozat részeként az összes közvilágítást kicserélik LED technológiára és a szigeteken bezárják a fosszilis erőműveket is, amelyet követően a lakossági energiaigényt napelemekkel és szélerőművekkel kívánják kiszolgálni.

A szabályok a Baleárikákat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben elkötelezett közösségek élvonalába helyezték. Célunk az, hogy megalapozzuk a Baleár-szigetek jövőjét, hogy teljesen megújuló energiákat használjunk és okosan és fenntarthatóan fejlődhessünk, tiszteletben tartva azt, amit leginkább megbecsülnünk a területünkön és a környezetünkön.”- mondta az autonom kormány szóvivője.

Nem véletlenül hanyatlik egyébként igen gyorsan a dízelmotorok népszerűsége. Az Egészségügyi Világszervezet a dízelmotorok kipufogógázait egyébként az IARC1, vagyis az emberben epidemiológiai adatokkal is bizonyítottan daganatkeltő anyagok csoportjába sorolja. Ebbe a kategóriába tartozik az azbeszt, az arzén, a mustárgáz is.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.Forrás:

Cikk: www.thesun.co.uk

Kép: kidsnews.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved