“Bezzegország” oktatási guruja


kidsnews (127éves) - 4 éve

„Az ember vagy az életre, vagy az iskolára készül”

Az 1974-ben született  Krista Kiuru finn oktatási politikus szerint a finn oktatási rendszer alapelve, hogy arra próbálják meg tanítani a gyerekeket, hogy maguktól gondolkodjanak, legyenek kritikusok ahhoz, amit tanulnak. Fontos, hogy boldog embereké váljanak felnőtt korukban is, mert „bármi lehetsz amikor felnősz” -álltja Kiuru.

 

 

Politikai pályája előtt Kiuru a Szociáldemokrata Ifjúsági és Szociáldemokrata Diákokért dolgozott és a Szociáldemokrata Nők szövetségében is tevékenykedett. Oktatási miniszterként egy évvel meghosszabbította a finn kötelező iskolai korhatárt.

A finn oktatásban nincsenek erősebb vagy gyengébb iskolák, sem reál vagy humán irányultságúak. Csak iskolák, amik közel vannak, így mindenki oda jár. A tanárok szabad kezet kapnak és egyénileg döntik el az osztály tanrendjét. Oktatásukban nagy hangsúlyt kap a digitális eszközök használata, ugyanakkor legalább ilyen fontos szerepe van a művészeteknek, vagy a szabad, tapasztalatokon alapuló oktatásnak is.

Ezekben az iskolákban természetes, hogy mindenki saját képességeinek megfelelően kapja a feladatokat, ha azonban elakadnak, akkor a tanár segíti át őket. Így mindenki felismerheti idejében, hogy melyik területre érdemes fókuszálnia és fejleszteni tudását.

A finn oktatási rendszer alapjait a konstruktív kritikák komolyan vétele és az innovációban való hit alapozza meg. Folyamatosan fejlődnek, a tanárok és a diákok egymás hangjaira odafigyelve igyekeznek megújulni.

Napjainkban a szabad oktatás jegyében megszüntetik a tantárgyakat és témák szerint szeretnének oktatni. A jelenségalapú oktatást már több mint két éve tesztelik. Az elképzelés életre hívói úgy gondolják, hogy a projektekben való gondolkodás majd tovább javítja a diákok teljesítményét, megértik az egyes tananyagok fontosságát, felismerik a kapcsolódási pontokat, így valóban az életre készíti fel a gyerekeket.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 

 Forrás:

Finn wikipedia,valtioneuvosto.fi

2017 Kidsnews | All rights reserved