Elektromos repülés


kidsnews (127éves) - 4 éve

Mára már nagyvárosainkban egyre inkább terjed az elektromos autózás, a benzinkutak töltési lehetőséget biztosító kútoszlopokkal egészítik ki szolgáltatásaikat és már megjelent jó pár olyan fejlesztés is, amelyek hosszútávon a repülés, főleg a kisgépes repülés teljes átalakulását hozhatják el.

Az iparág komoly átalakuláson megy keresztül, a környezetvédelmi és a zajterheléssel jelentkező kihívások, a fosszilis energiahordozók árváltozásai, valamint az elektromotorok egyszerűsége, megbízhatósága, üzemeltetésük egyszerűsége miatt talán egy elektromos hajtású gép lehet majd az első igazi, nagy tömegek által elérhető kisrepülő a világon.

Az elképzelések már réges-régen túlléptek a tervezőasztalon, nemcsak nagyvállalatok, hanem egy magyar cég is eljutott a megvalósításig. A Kecskemét melletti üzemben gyártott, eFusion elnevezésű, az Aero 2016-on repülési szakkiállításon bemutatott, tisztán elektromos meghajtású és műrepülhető gép hatalmas sikert aratott. A kifejezetten oktatási célra szánt kisrepülő üzemideje a cserélhető akkumulátoraival a feladathoz alkalmazkodva 15-20 perc.

 

A környezeti és zajterhelés miatti bírálatok azonban leginkább a nagygépes, kereskedelmi repülést érintik. A károsanyag kibocsátás csökkentésére irányuló fejlesztések felgyorsították az alternatív hajtások terjedését ebben a szegmensben is.

Az Airbus és a Siemens és Rolls-Royce konszern egy 100 üléses utasszállító megvalósításán dolgozik. Egy korábbi működő repülőgépen, egy British Aerospace BAe-146 típuson lesz a jobb belső helyen a gázturbina helyett egy 2 Megawatt teljesítményű elektromos motor.

A projekt fejlesztési vezetője elmondta, hogy ekkora teljesítmény már lehetővé teszi egy 50-100 személyes regionális repülőgépnek a hibrid elektromos meghajtását. A tervek szerint a fel- és a leszállás során az akkumulátorok adnák az elektromotornak a szükséges energiát, a levegőben pedig egy generátor adná az áramot. Négy-nyolc darab ilyen villanymotor a szárnyra telepítve már elég teljesítményt adhatna a biztonságos és környezetkímélő repüléshez.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 Forrás:

hvg.hu, gepmadarak.repulnijo.hu, www.repulnijo.hu

Kép: wikipedia

2017 Kidsnews | All rights reserved