Félévente megváltozik Spanyol- és Franciaország határa.


kidsnews (127éves) - 4 éve

A történelem folyamán nem egy háború robbant ki területi viták miatt és az sem ritka, hogy ezek a viták szigetek tulajdonjogáról szóljanak. Sőt a spanyolok és a franciák esetében számos háborút tartunk számon. Mégis az államhatárként húzódó Bidassoa folyó közepén elhelyezkedő Fácánok szigete esetében egészen rendkívüli megállapodás született 1659-ben. A két hatalom között dúló háborút a Fácánok szigetén aláírt békemegállapodás zárta le, és ezzel a megállapodással létrejött az azóta leghosszabban fennálló kondomínium – két vagy több hatalom közös tulajdona – ami fél évig Spanyolországhoz, majd fél évig Franciaországhoz tartozik.

A 6820 négyzetméteres sziget, 200 méter hosszú és 40 méter széles, teljesen lakatlan, egyetlen „épülete” egy emlékhely, ami a két ország barátságos viszonyát és a meglepő történelmi döntésre emlékezteti az ide látogatót. Nevezetessége, hogy itt hitelesítették 1659. november 17-én a pireneusi békeszerződést, amely véget vetett a 24 év óta folyó spanyol–francia háborúnak. Emellett rendszerint uralkodó párokat is itt mutattak be egymásnak.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.Forrás:

http://www.bbc.com/news/stories

 

2017 Kidsnews | All rights reserved