Farsang-velencei karnevál


Virginia (17éves) - 4 éve

Velencét számtalan módon nevezik. A lagúnák királynője, a gondolák városa, de én leginkább a turistamágnest találom a leginkább hozzá illőnek, ami nem csoda, hiszen ez a város igencsak bővelkedik az olyan ünnepekben, amiket nagy érdeklődés övez. A velenceiek ugyanis nagyszerűen értenek ahhoz, hogy elüssék az időt. Nyáron hajókból építenek hidat a lagúnák fölé, tavasszal mindenki inaszakadtából húzza az evezőlapátot, hogy megnyerjék az evezőversenyt, télen pedig az egyik legfergetegesebb karneválnak lehetünk a szemtanúi.

Ennek a világhírű eseménynek az idején Velencét elárasztják a maszkos-jelmezes emberek. Óriási hagyománya ennek az ünnepségnek például az, hogy az álarcokat évszázadok óta ugyanúgy díszítik, ugyanazokkal a színekkel és motívumvilággal. A régi időkben ez szolgálta azt, hogy a karnevál ideje alatt ne legyen akadály a társadalmi különbség. A nemesek és az alsóbb rétegekből származó emberek elrejtették az arcukat, így szabadon mulathatott mindenki. Négy klasszikus maszkot ismerünk, a legismertebb ezek közül a hosszú csőrű Pestis Doktor. Ez a nem túl sok bizalommal kecsegtető névnek az a története, hogy régen Velence is megszenvedte ezt a betegséget, és ilyenkor egyfajta megemlékezést tartanak a madárfejű doktoroknak.  A Colombina,  csak a fél arcot takaró gazdagon díszített maszk, ezt vagy egy pálcával tartják az arc elé (jó macerás lehet), vagy  praktikusabb megoldással egy szalaggal kötök föl. A Volta, sokak szerint a legfélelmetesebb maszk a négy közül ez egy sötét álarc, kiegészítve egy szintén sötét köpennyel. A leggyakoribb a Bauta, ez a készítőjének a fantáziájától függ.

 

A jelmezekre és a maszkokra igen nagy hangsúlyt fordítanak a készítőik, mind a jelmezek mind a maszkok igazai műalkotások. Vannak olyan párok és családok, akik egymás öltözetét kiegészítve lépnek színtérre, így egész történetek játszódnak le a szemünk előtt, letűnt korok emlékei újra megelevenednek. A velencei karnevál csúcspontja a Szent Márk téren történik, ide vonulnak át az emberek, és ide hozzák a virágokkal feldíszített ökröket, amiket egyetlen csapással lefejeznek a dózse előtt.

Régebbi időkben egyetlen fiatal kötéltáncos egyensúlyozott a Szent Márk tér fölött kifeszített kötélen, ma ez a hagyomány már nincs meg, de a galambokat, (ami szintén az egyik legősibb hagyomány) még mindig reptetik. A karneválnak hercege is van, neki a karnevál első napján mindent odaadnak, eszik iszik, a végletekig kiszórakozhatja magát, de amiket odaadtak neki az első napon, azt el is veszik a karnevál utolsó napján. A karnevál végére az ő uralkodása is befejeződik. Bíróság elé állítják, és a bírák az évtizedek alatt jól bevált módszerrel máglyahalálra küldenek egy szalmabábut, ami a herceget jelképezi. Az emberek tetszés szerint kisírhatják magukat egymás vállán, a maszkos arcukat zsebkendővel törölgetik, és így búcsúznak el végleg a téltől.

Ám a farsang nem csak a velencei karneválról szól. Rengeteg hiedelem, babona, népszokás kapcsolódik ehhez az ünnephez. A farsangon a sok evés-ivás-lármázás célja az ördög elűzése volt. A farsangtól faluhelyen jó termést is remélték. Például, ha az asszonyok magasra ugrottak tánc közben, akkor úgy tartották, hogy a kender is magasra fog nőni.Az elmaradhatatlan csúfolódás is megjelenik az ünnepen. Kicsúfolták a vén legényeket, a pártában maradt lányokat. Ugratták egymást, a másik rovására tréfálkozhattak büntetlenül.

A jelmezbe öltözés a farsang legismertebb mozzanata. (ilyenkor van az, hogy a szülők elfehéredett arccal keresik a saját gyereküket, a tucatnyi tündér/kalóz jelmezes apróság között, nem értve, hogy tűnhetett el a sajátja). Régebben néhányan befestették az arcukat korommal, vagy lekvárral, tollpihéket aggattak az arcukra, hogy még ijesztőbbnek tűnjenek. Gyakran tökből készült álarcot is készítettek, hogy ne lehessen felismerni őket. A városi ember számára a farsangi időszak általában a bálokról, az estélyekről szólt.

Hazánkban az egyik legrégibb farsangi szokás a mohácsi busójárás. A bundákba, és maszkokba öltözött emberek járnak az utcákon, ijesztgetik a járókelőket, és hagyományból lisztet szórnak a lányokra.

A farsang remek alkalom mindenkinek, hogy felelősségre vonás nélkül kitombolhassa magát, és egy évre elegendő idegességet okozzon a pórul jártaknak.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 2017 Kidsnews | All rights reserved