Február 12.- Ma van a Darwin nap, a tudományos gondolkodás ünnepe.


kidsnews (127éves) - 4 éve

Ma van a Darwin-nap, amely a tudományos gondolkodás nemzetközi ünnepe. A jeles napot hivatalosan 2001-óta tartják meg, dátuma pedig az evolúcióelmélet megalkotójának születésnapjához igazodik, Charles Darwin ugyanis 1809. február 12-én látta meg a napvilágot. Már gyermekkoráról kezdve komolyan érdeklődött a természet csodái iránt, de az orvosi pályától hamar elfordult a műtétek sokkoló élménye miatt, mert akkoriban még érzéstelenítés nélkül műtöttek.

Darwin nap alkalmából íme néhány érdekesség amit lehet, hogy nem tudtál:

1.

Az evolúció elméletét már Darwin születése előtt is többen próbálták megfogalmazni. Egy Alfred Wallace nevű tudós pedig Darwinhoz hasonlóan dolgozott a teórián ráadásul ugyanebben az időszakban. Persze mindketten egyszerre tették közzé az elméletüket, de Darwin ennek helyességét a részletes kidolgozással igazolni is tudta, ezért neki tulajdonítják a felfedezést.

2.

A „természetes szelekció” nem azt jelenti, hogy a legnagyobb, okosabb és erősebb marad fenn, hanem azonosítja azokat az organizmusokat, amelyeknek az adottságai elősegítik az életben maradást a többiekkel szemben.

3,

Természetes szelekció elméletének három legfőbb eleme, hogy a DNS módosulhat, és ezek a változások lehetnek előnyösek, ártalmasok és semlegesek is, így hosszútávon egy új faj kialakulásához vezetnek.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

rd.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved