február 13. – Mata Hari büntetőpere


kidsnews (127éves) - 4 éve

1917. február 13-án tartoztatták le Párizsban Mata Harit, a történelem leghíresebb kémnőjét és kurtizánját. Neve szinte összeforrt a női csábítással megszerzett államtitkok képével annak ellenére, hogy mára már kiderült ártatlanul ítélték el. A hollandiai Leeuwardenben született Margaretha Geertruida Zelle néven, de a vékony, sötét hajú, fekete szemű, kreol lány valahogy nem illett a szőke hollandok közé. Állítólag valamelyik őse jávai lehetett, innen szerezte egzotikus megjelenését.

Miután apja vállalkozása tönkrement és édesanyja meghalt Mata Hari feleségül ment egy Indonéziában szolgáló részeges katonatiszthez. A boldogtalan házasságban később két gyermeke is született. Miután férjét nyugdíjazták el is váltak útjaik.

A nehéz házasságból menekülő, idősödő Mata Hari ezután indonéziai erotikus táncosként örvendeztette meg a férfiakat, nem kevés sikerrel. Európai fellépései során kapcsolatba került számos magas rangú katonatiszttel és államférfiakkal is, ezért az első világháború idején már igencsak gyanakvással figyelték tevékenységét.

A letartóztatása utáni perben olyan nagyságú államférfiak is oltalmukba vették, mint Henri Robert de Marguérie a külügyminisztérium tisztje, aki az asszony védelmére ezeket mondta:

„ Nagyon elfoglalt ember vagyok, éjjel és nappal a háborúval foglalkozom. Éppen ezért nagy megkönnyebbülés volt számomra úgy tölteni három napot, hogy csak a filozófiáról, az indiai művészetről és a szerelemről beszélgettünk. Talán valószínűtlen az önök számára, de ez az igazság. Semmi sem változtathatja meg e hölgyről alkotott jó véleményemet! „

Mata Hari a perben elismerte, hogy kéjnőként kereste kenyerét, de állítása szerint sosem lett áruló. ” Szajha? Igen. De áruló? Soha!”- mondta el a tárgyaláson. A vallomások azonban nem hatották meg a katonai törvényszéket, és gyakorlatilag bizonyítékok nélkül ítélték halálra Mata Harit, a kor legnagyobb érdeklődéssel kísért büntetőperében.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

rubocon.hu, ng.hu, origo.hu

 

2017 Kidsnews | All rights reserved