február 16. – A nylon harisnya szabadalmaztatása


kidsnews (127éves) - 4 éve

Wallace Hume Carothers amerikai kémikus és feltaláló 1937-ben ezen a napon adta be a szabadalmi kérelmét a legnagyobb áttörést jelentő találmányára, az erős és eközben igen rugalmas nylonra. A mai napig töretlen népszerűségnek örvendő nylonból készülő harisnyanadrágot két évvel később mutatták be a New York-i világkiállításon.

A nylon elnevezésről rengeteg urbánus legenda kering. A legelterjedtebb, hogy a rövidítés a New York és a London szavak összevonásával képződött, de olyan is akad aki szentül hiszi: a nylont feltaláló öt kutató, feleségeik (Nancy, Yvonne, Lovella, Olivia, Niha ) előtt tisztelegve, a nevek kezdőbetűiből rakta össze az elnevezést. A legfurcsább elképzelés szerint pedig a név a Now You Lousy Old Nipponese (No, ti tetves, vén japánok) felkiáltás rövidítése. Állítólag ez a mondat csúszott ki a száján Wallace Hume Carothers-nek, amikor rájött, hogy az új anyag nagyon is versenyképes lesz a japán selyemmel szemben.

A valóság ezzel szemben az, hogy a gyártó cég vezetőinek hosszas ötletelése során felmerült nevek közül előbb kiválasztották a “No Run-t”, amit aztán addig formáltak, míg végül nylon nem lett belőle.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

http://www.ng.hu, http://www.urbanlegends.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved