Február 20- A pipázás nemzetközi napja


kidsnews (127éves) - 4 éve

”A pipázás gazdag embernek való, a szivarozás szegény embernek. Az igazi pipázás legtisztább és leggyönyörűségesebb módja a dohányzásnak. Hogy a gazdagok mégis szivaroznak, ennek oka az, hogy pipázni nem tudnak. A pipázás tudomány.”  (Gárdonyi Géza)

Február 20-án van a pipázás nemzetközi napja. Bár ma már szinte alig látni pipázó embert, nem is olyan régen még hatalmas kultusza volt a káros szenvedélyek ezen változatának.

A pipadohány akkor került először európai ember kezébe amikor 1492-ben Kolumbusz Kristóf kikötött a Bahama szigetek egyikén. Az idegen hajósokat barátsággal fogadó bennszülöttektől gyümölcsök és egyéb ajándékok mellett többek közt “néhány száraz levelet” is kaptak, amelyek szemmel láthatóan különös értéket képviseltek az őslakosok számára. Rendeltetésük másfél hónapig nem derült ki. Később aztán Kubában kaptak útmutatást a hajósok a száraz levelek használatához.

A pipások a mai napig hajlamosak úgy beállítani szenvedélyüket, hogy az nem káros, és sokkal biztonságosabb mint a cigaretta használata. Ennek ellenére tudományos tény, hogy a pipázás ugyanazokat az egészségügyi kockázatokat hordozza mint a cigaretta használata.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

http://szipka.blog.hu/

kép: pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved