február 23. – Ezen a napon született Hunyadi Mátyás


kidsnews (127éves) - 4 éve

1443. február 23-án született Hunyadi Mátyás, azaz I. Mátyás király hazánk egyik legismertebb uralkodója. Saját korában nem volt túl népszerű, királlyá választását is leginkább apja népszerűségének és a magyar elit azon feltételezésének köszönhette, amely szerint majd könnyen irányítható lesz. Bár Mátyás kilenc nappal a trónra kerülése után lett mindössze 15 éves ennek az elvárásnak jól láthatóan nem akart megfelelni. A nemességet teljesen kizárta későbbi döntéseiből és a várakozások ellenére apja törökellenes hadjáratait sem folytatta.  Mindemellett példátlan mértékű adókat rótt ki, így nem csoda, hogy többször is összeesküdtek ellene, amit ő rendre leleplezett.

Mindezek ellenére országjárásai során a főurak által elkövetett kirívó igazságtalanságokat igyekezett orvosolni, így vált később az „igazságos Mátyás királyról” szóló legendák alanyává.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

mult-kor.hu, jegyzettar.blog.hu

kép: Wikipedia

2017 Kidsnews | All rights reserved