Február 25. – Karl May a börtönben kezdett írni


kidsnews (127éves) - 4 éve

1842. február 25-én született Karl May, a legendás német író.  A Winnetou és Old Shatterhand alakját is megteremtő szerző komoly vargabetűkkel tarkított utat járt be, míg ő lett minden idők legsikeresebb német írója. Könyveit több mint 30 nyelvre fordították le és 200 millió fogyott belőlük.

A mélyszegénységben élő, apja által bántalmazott, éhező kisfiúnak csak nagymamája meséi jelentették a boldogságot. Apja erőszakos önmegvalósítási terveitől a könyvekhez menekülő fiú elvégezte a tanítóképzőt, de  sorozatos ballépései miatt börtönre ítélték, és ezzel megfosztották a tanítás lehetőségétől is. Könyveit a fegyenc évek alatt kezdte írni a börtönlelkész biztatására. Szabadulása után néhány hónappal jelent meg első regénye, majd állást kapott a könyvét is kiadó napilapjánál szerkesztőként.

Kiskorából hozott lelkesedés az új világ iránt egész életében elkísérte. Karakterei idealizáltak, bátrak, nagylelkűek. Karl May 1912. március 30-án halt meg elismert és gazdag íróként.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

fotó: Wikimedia Commons

2017 Kidsnews | All rights reserved