Február 5.- Rákosi Mátyás halála


kidsnews (127éves) - 4 éve

1971. február 5-én, a Szovjetunióban meghalt Rákosi Mátyás a modern kori magyar történelem egyik legmeghatározóbb negatív szereplője. Életútja jól mutatja be hogyan lehetett egy vidéki, tehetséges, és kiemelkedő képességű gyermekből történelmünk egyik legnagyobb hatású szörnyetege, miközben fokozatosan ismerhetjük meg a hatalomvágy és az intelligencia őrülten veszélyes elegyét. A Rákosi-korszak a kommunista diktatúra és féktelen terror időszaka volt hazánkban.  „Sztálin legjobb magyar tanítványa” szovjet mintára, erőszakos államosítással szerezte meg a magyar gazdaság legfőbb pilléreit, majd drasztikus szövetkezetesítésbe kezdett. A nehéz- és hadiipar teljességgel szakszerűtlen és gazdaságtalan fejlesztésével párosítva, mindezek általános nyomorba taszították a magyar lakosságot.

“Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, 5 perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös! Magára is, magamra is, mindenkire!” – fakadt ki Virág elvtárs a Rákosi-rendszert bemutató, Tanú című kultuszfilmben. És valóban, a rendszerre mind párton belül, mind pedig országosan a folyamatos gyanakvás és a kontrollálatlan terror volt a jellemző. A korszakot az Államvédelmi Hatóság kegyetlenkedései, koncepciós perek, kivégzések és az útban lévő polgárok munkatáborokba való deportálása jellemezte.

Sztálin halála után azonban Rákosi széke is megingott, majd hatalma egyre inkább súlytalanná vált. 1953-ban Moszkva utasítására lemondott kormányfői posztjáról, de minduntalan azon munkálkodott, hogy valahogyan ismét magához ragadja az irányítást. 1956-ban, még a forradalom kitörése előtt, gyógykezelésre a Szovjetunióba repült, ahonnan már csak hamvai tértek vissza.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

rubicon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved