Február 7. – Bay Zoltán és a magyar űrkutatás kezdete


kidsnews (127éves) - 4 éve

1946. február 7-én, a Bay Zoltán fizikus által vezetett kutatócsoport egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az előző éjszaka radarjelet küldtek a Holdra, majd az arról visszavert jeleket is sikeresen befogták. A kísérlet tudományos jelentősége abban rejlett, hogy az új elven működő berendezéssel, közvetlen és pontos eredményeket lehetett felmutatni még ilyen nagyságrendű távolságon is. A technikai eszközök megalkotása mellett ezt Bay jelismétlési és jelösszegzési elméletének megvalósítása tette lehetővé.

A XX. század legmeghatározóbb feltalálói közé emelt Bay már gyermekkorától érdeklődött a csillagászat iránt. “Gyermeki fantáziámat különösen a Hold izgatta. Késő estig játszottam az udvaron és megigézve néztem, miként húz el a Hold a templomtorony mögött”-mondta később egy interjúban.

 

A új tudományág, a radarcsillagászat elindítása mellett Bay Zoltán nevéhez számtalan más kísérlet, és találmány is fűződik. Neki köszönhetjük például a fotoelektron-sokszorozót és a fénysebességre alapozott méterdefiníciót is.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 Forrás:

www.szellemitulajdon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved