A gólyák szállingóznak hazafelé, pedig a télnek nincs vége még


kidsnews (127éves) - 4 éve

Hazánkban még javában tart a tél, sőt most érkezett csak meg igazán, de már több helyről is jelezték a mályi madármentő állomásnak a hazaérkező, vagy ott maradt madarakat. Ezért az állomás munkatársai igyekeznek mindenkit tájékoztatni arról, hogy mit kell tenni, ha környezetünkben gólyák vernek tanyát.

Legtöbb esetben a madarak a nem megfelelő kondíció, vagy rosszabb esetben valamilyen sérülés okán már eleve nem is indulnak útnak. Ilyenkor általános félelem, hogy a gólyák megfagynak. De ez nem igaz! – tájékoztat az állomás.

A gólyák nem azért mennek délre, mert fáznak, hanem mert a tavaszi és nyári időszakban található főként rovarból, kisrágcsálókból, hüllőkből, álló táplálékforrás a téli időszakban megszűnik.

Barát, nem barát…

Ha etetésre kerül a sor, akkor érdemes úgy segíteni, hogy mindig ugyanaz az ember eteti, ugyanabban a ruhában, például piros kabátban. Ennek két oka van. A madár is könnyebben azonosítja be a gondozóját, illetve ezzel a módszerrel csak egy emberhez fog kötődni a gólya. Ez azért fontos, mert nem szabad túlzottan megszelídíteni a madarat, mert akkor az emberekben az ennivalót adó társat látja és nem lesz félelem érzete a későbbiekben.

Eleinte a tartózkodási helye közelében, jól látható, szabad terepen kell kitenni az ennivalót, akkor amikor a madár is ott van és látja. Érdemes valamiféle hangot adni, amikor új étel kerül lerakásra (Pavlovi reflex) ez lehet csengő, síp, fütty, tulajdonképpen akármi, de ne legyen túl hangos. Pár etetés múlva a madár már messziről megismeri gondozóját és odarepül hozzá. Szép egyenletes léptekkel közelítsük meg a madarat. A hirtelen mozdulatok elriasztják, ezért óvatos mozdulatokkal helyezzük ki a neki szánt táplálékot és hagyjuk el a területet legalább 50-60 méterre.

Menü javaslat:

Kétujjnyi daraborra vágva menjen neki minden. Ha csak húst kap – csontos húst nem –, akkor kalciumot kell hozzá adni. Iskolában, óvodában sok tojást használnak. A tojás héját kifőzve, kiszárítva és porrá törve ingyen van kalcium. Persze a lakosság is gyűjtheti. SERTÉSHÚST NEM EHET!!! Szóba jöhet patkány, egér, hal, marha minden része apró csíkokra vágva, csirkehús, naposcsibe, és a többi szárnyas is. Csirkenyak és a kacsanyak kalapáccsal szétzúzva az egyik legolcsóbb és legjobb táplálék, hiszen csontos és velős részeket is tartalmaz. Farháttal óvatosan, mert hegyes éles csontok vannak benne. Csirke-, kacsa-, és libafejet szintén kalapáccsal aprítva adhatunk. A kacsa és a liba csőrét el kell távolítani. Mindig annyi eledelt kell neki adni, amennyit megeszik. Lehetőség szerint változatosan etessük a madarat. Napi 2-3 alkalommal meg lehet próbálni, de ez lehet több is és kevesebb is. Ez attól függ mennyi és milyen táplálékot kap, illetve az időjárástól is. Érdemes a lakosság felé jelezni az esetet és szólni nekik, hogy kutyasétáltatás szigorúan pórázon lehetséges. Ha a madár gyönge, vagy röpképtelen akkor könnyen a kutyák prédájává válhat.

Nagy havazás esetén érdemes a területén egy 10×10 méteres helyen eltúrni a havat, vagy elsöpörni, hogy vagy a füvet vagy a szántóföldet süsse a nap. A füves terület és a szántó is több meleget tud így magába szívni és ezt a gólyák ki is használják. Jobban tudnak sütkérezni egy felmelegített részen, mint 20-30 cm hóban. – tanácsolja a Mályi Madármentő Állomás az oldalán.

 

Ha telelő gólyát látunk a városokban, községekben vagy külterületeken első körben mindig jelezzük az esetet a helyileg illetékes Nemzeti Parknak és a helyileg illetékes természetvédelmi felügyelőségnek.

A területileg illetékes felügyelőségek listája itt érhető el:

http://www.orszagoszoldhatosag.gov.hu/teruleti-felugyelosegek.php

A területileg illetékes nemzeti parkok listája itt érhető el:

http://magyarnemzetiparkok.hu/kapcsolat/Forrás:

Madármentő Állomás Mályi

2017 Kidsnews | All rights reserved