Háború és Béke


Brúnó (18éves) - 4 éve

Lev Tolsztoj 1400 oldalas regénye sokak számára nem túl csábító, ezáltal a Vígszínházban műsoron lévő adaptáció sem biztos, hogy mindenkinek a szíve vágya. Aki azonban rá tudja venni magát, hogy megnézze a csaknem 3 órás darabot, nem fog csalódni. Amikor leülünk a helyünkre azt láthatjuk, hogy még rendezgetik a díszletet és a színészek futkosnak a színpadon, valamint a sorok között. Vannak akik csak beszélnek, vannak akik a darab családfáját osztogatják (amire még szükség lehet az előadás folyamán), majd egyszercsak megszólalnak a hangszerek és kis idő elteltével elkezdődik a darab is. Az előadás helyenként interaktív, végig élvezhető és a humor ugyanúgy meg van jelenítve benne, mint a komolyság.

Elsőre bátor vállalkozásnak tűnhet egy több mint 1000 oldalas orosz könyv alapján színdarabot csinálni, de bármennyire is nehéznek tűnik kivitelezni, lehetséges és izgalmasan előadni is lehetséges. Akár rendezői és/vagy dramaturgiai bravúrnak is nevezhetjük azt, hogy egy ilyen hosszú könyvből átírt darab 100%-ig fenn tudja tartani a figyelmet. Természetesen hiába lenne jó az átirat és a rendezés, ha nem lenne megfelelő a színészi játék, de a színészek is kitettek magukért rendesen. Mind a fiatalok, akik tehetségüket nagyszerűen megmutatták, mind pedig az idősebbek, akik a tehetségük mellett a rutinjukat is bele tudták vinni a darabba. A generációk találkozása remekül sikerült, ami egy jó előadás formájában mutatkozott meg.

 

A történet középpontjában Andrej herceg (Wunderlich József) és Natasa (Bach Kata) áll. A herceg önként csatlakozik az orosz hadsereghez, hogy ezzel is távolabb kerüljön a családjától, és terhes feleségétől, Lizától (Tornyi Ildikó), aki az idős herceg (Hevér Gábor) birtokán várja a gyermek születését. A nő azonban belehal a szülésbe, ezért Andrejnek bűntudata van, és úgy érzi, hogy 30 évesen már nem tud mit kezdeni az életével. Mígnem egy bálon találkozik Natasával, aki bár nem olyan előkelő családból származik, mint a herceg, de szépségével azonnal elrabolja a szívét.

A nagy vagyont öröklő Bezuhov gróf (Király Dániel) házassága hirtelen megromlik, valamint eddigi Napóleon (ifj. Vidnyánszky Attila) iránti imádata elmúlik, amikor a franciák elfoglalják Moszkvát, Bezuhov a fejébe veszi, hogy meg fogja változtatni a történelmet.

A színpadkép és a jelmezek letisztultak, csak egyszer-egyszer láthatóak kicsit díszesebb ruhák a darab folyamán. Aki azok közé tartozik, hogy olvasta a könyvet, jóval egyszerűbb a helyzete, mivel a történet nem minden ponton érthető annyira, mint a könyvben, de anélkül is magával visz a darab.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.Forrás:

Vígszínház

2017 Kidsnews | All rights reserved