Jövőkép. Tényleg elkényelmesedett nemzedék lennénk, ahogy ezt egy tanulmány állítja?


kidsnews (127éves) - 4 éve

A Z generáció, vagyis a mostani fiatalok, már rengeteg mindent kaptak a fejükre. Mi vagyunk azok, akiket leginkább digitális bennszülöttként aposztrofál a felnőtt társadalom. Rengeteg vízió lát napvilágot a fogyasztási szokásainkról, a zárt és főként virtuális térben létező szocializációnkról. Ami miatt folyamatosan megkérdőjelezik a kapcsolataink erősségét és ez mellett tudásunk mélységét. Bár ezzel párhuzamosan a minket megelőző generációk elismeréssel szólnak az online térben való gyors tájékozódási képességünkről.

Most egy újabb tanulmány született, ami szerint az elkövetkező nemzedék (vagyis mi), nem sietjük el a munkába állást, és ezzel mélyítjük a munkaerőhiányt a gazdaságban. A Bloomberg cikke a németországi jelenséggel foglalkozik, de van néhány általános érvényű következtetés így, úgy gondoltuk érdemes ezzel foglalkozni és kérni a ti véleményeteket is.

A Bloomberg cikkében a német munkaügyi hivatal egyik vezetője (Valerie Holsboer) azt nyilatkozata, hogy a fiatalok elkényelmesedtek a karrierépítésben. Hosszú idő telik el az iskolai, egyetemi tanulmányaik után, míg munkába állnak. Sőt egyre több fiatal hagyja el a szakképesítési, vagy egyetemi képzéseket. Sajnos a tanulmány azt nem mutatta meg, hogy az elhagyást követő időszakban hány elhagyó iratkozott be másik szakra. A szakember véleménye szerint ezek a tendenciák annak a következményei, hogy a most tanuló gyerekek, már egy olyan világban nevelkednek, ahol mindenkinek van munkája, így ezek a fiatalok nem érzik szükségét a gyors elhelyezkedésnek, vagy szakmák kitanulásának.

Anélkül, hogy kétségbe szeretném vonni a fenti szakember és a Bloomberg gazdasági újságírójának véleményét, azért szerintem érdemes lenne, néhány egyéb oldalát is vizsgálni a problémának. Az egyik ilyen érdekes kérdés, hogy a világ oktatása mennyire képes tartani a tudásunk, ismereteink gyors változást és képes oktatni azt, amivel valóban képes lesz majd a tanuló diák érvényesülni a munka világában?! Mert ha nem, az egyik iskolákat elhagyó ok talán az ebből a problémából fakadó csalódottság, mert a diák nem akarja az idejét elavult tudás megtanulásával tölteni.

 

Másik és fontos kérdés, hogy mennyire kap az iskolaválasztásban tényleges segítséget a felnövekvő generáció, hiszen a filmekből és magazinokból sokszor torzult „idealizált” világ tárul elénk, így felmerül a kérdés, hogy a pályaválasztáskor valóban a megfelelő irányt választottuk-e. Elképzelhető, hogy pályaválasztási X-ünkkel olykor tévedünk, ilyenkor óhatatlan hogy újra gondoljuk a választásunkat, új irányba korrigáljuk az elképzelésünket.

Persze ezek felett még mindig ott van, hogy körülöttünk szó szerint száguld már a világ és rengeteg iparág van éppen változásban, és az eleve fénysebességgel száguldó informatikával összefüggő területekről már nem is beszélve.

Míg a minket megelőző generáció tagjai akár 4 évesen is elszánhatták magukat egy pályára és biztosak lehetek benne, hogy az 20 év múlva is létezni fog, a mi generációnk már csak abban lehet biztos, hogy a változás és a fejlődés állandó és ehhez szükséges lesz alkalmazkodni.  Talán, ha ezeket – és még biztosan rengeteg más okot is – figyelembe vesszük, kiderülhet hogy nem is elkényelmesedett a Z generáció, csak idő kell neki ahhoz, hogy felmérje az őt körülvevő világot.

 

Hozzászólni lehet, sőt szükséges is!

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved