Kötelező olvasmány idejétmúlt, vagy örök magyar kincs?


Matuz Ágnes (16éves) - 4 éve

Mit is tudunk a kötelezőkről? Mindenki, aki valaha iskolába járt, olvasta már őket. Elméletben. A gyakorlat viszont egészen más. Ott vannak az internetes rövidverziók, az összefoglalások, és a legtöbbször feltett kérdések válaszai. Minden tanár tudja, hogy a gyerekek több mint fele nem olvassa el ezeket a műveket (nálunk ez a szám konkrétan 21-ből 4 volt), miért vannak hát mégis feladva? Mire jó egyáltalán?

Elképzelések szerint azért, mert ezek fontos magyar/nemzetközi irodalmi kincsek, amelyeket egy gyermeknek nemcsak ismernie kell, de a mű által az olvasás élményét is meg fogja szeretni. És itt álljon meg a menet. Mi az, hogy megszereti az olvasást? Ki az, aki elolvassa a kőszívű ember fiait (ha egyáltalán elolvassa) és egyből rájön, hogy az olvasás mekkora buli. Na, ne vicceljünk már. Még csak nem is aktuálisak. Jah, tényleg tök fontos a 21. század nemzedékének szempontjából, hogy az egri vár csatáját milyen szépen írta le Gárdonyi. Már ne is haragudjatok, de szerintem nem tartalmaz örök érvényű igazságot a Kőszívű sem. Kövezzetek meg, hogy ezt mondom, de ezek senkit sem érdekelnek. Ha pedig mégis van az az elvetemült személy, akinek tetszik, hát olvassa. De nekem mégis miért muszáj? Nemhogy megszeretteti, inkább megutáltatja az olvasást.

Erre a problémára jelent megoldást a kötelező film. De nyugi, itt sem valami unalmas 3 órás művészfilmre gondolok és nem is a bugyuta amerikai vígjátékokra. Hanem arra a rétegre, ami a kettő között van. Olyan alkotásokra, amik üzenetet közölnek, de ettől még nem kell, hogy unalmasak is legyenek. És egy film megnézését nem nagyon lehet kikerülni, hiszen itt a közlés fontos része a látvány, két órája pedig biztos mindenkinek van megnézni. És esetleg (de csak esetleg), ha a gyerekek jó filmeket látnak, akkor nem Adam Sandler lesz számukra a filmkészítés csúcsa. De nem kéne számon kérni belőle. Csak elbeszélgetni róla, hogy mi mit jelent a filmben, ki mit hogyan értelmezett stb. Ne csak azért nézzék meg, mert kötelező, hanem azért is mert jó.

 

Remélem, ha ezt olvassa valaki az Oktatásügytől, akkor az legalább elgondolkodik a lehetőségen. Addig pedig, ha ti is utáljátok a kötelezőket keressetek alternatívát, ha valamit tényleg nem bírtok elolvasni, de azt ne feledjétek, hogy olvasni igenis jó, csak nem mindegy hogy mit!

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved