Mi leszel, ha nagy leszel? És mi van, ha a most elképzelt álommunkád a jövőben abszolút haszontalan lesz?


Matuz Ágnes (16éves) - 4 éve

Szerintem mindenkitől, aki ezt olvassa megkérdezték már, hogy mi lesz, ha nagy lesz. Erre kisebb korunkban rögtön rávágtuk, hogy cukrász, állatorvos, asztronauta, katona vagy éppen profi focista. De ahogy múlik az idő, úgy egyre kevésbé tudunk válaszolni. Ilyenkor jönnek a kitérő válaszok, mint például felnőtt, gazdag és hasonlóan humoros társaik. De eközben ott rág téged belülről, hogy mihez is akarsz kezdeni.

 

Van, aki ezt már ennyi idősen is pontosan eltervezi, de szerintem ez felesleges. Hiszen gondoljunk csak bele, mennyi a valószínűsége annak, hogy ugyanazt akarod csinálni most, mint mondjuk tíz év múlva? És mi van, ha a most elképzelt álommunkád a jövőben abszolút haszontalan lesz? Esetleg az igazán neked való munka, amit csinálni szeretnél, még csak nem is létezik a jelenben?

Erről nehéz beszélni, hiszen arról nem nagyon lehet, ami még nincs. De számtalan területen több tucat máig még ismeretlen út van, ami csak arra vár, hogy valaki felfedezze őket. A Z generáció feladata (is), hogy folytassa a világ feltérképezését minden módon, ehhez pedig elkerülhetetlen, hogy új munkákat találjon ki. Ezekre a munkákra nem lehet szigorúan véve felkészülni. De fejlesztheted a kreativitásod, a rugalmasságod és a problémamegoldó készséged, hiszen ezek mind elhagyhatatlan részei ennek a folyamatnak. De nem felejthetjük el a legfontosabbat, nem szabad félni az ismeretlentől.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved