Mitől működik? – A szerelem kémiája


Szabó P. Dóra (19éves) - 4 éve

Szerintem az egyik legnagyobb probléma, amivel minden egyes ember találkozik az a túlkomplikálás vagy épp az, hogy próbálunk mindent – nem csak tudományosan – megmagyarázni. A szerelem is ide tartozik. Nem tudjuk egyszerűen elfogadni azt a tényt, hogy egy csodálatos illetve halálig tartó élmény megtalálni azt a bizonyos nagy Ő-t, amiről az egész világ beszél.

Nálam a szerelem és a kémia együtt jár – mivel az én nagy Ő-m kémia szakon tanul, és talán így egy kicsit jobban betekintést nyerek a szerelem világába tudományos alapon. Kezdjük is..

Sokan mondják, hogy a szerelem csupán hormonzavar. A kémiai alapja a következőkből áll: dopamin, PEA (fenil-etil-amin) és oxytocin. Ilyenkor feltesszük a kérdést, hogy az ember csupán kémiai reakciók összessége lenne? De megnyugtatlak titeket, a szerelem ettől sokkal több.

Dopamin

A dopamint boldogsághormonnak is nevezik. Az érzelmi életért és reakciókért felelős agyterületen. Kémiai képlete:

Érdekes összefüggés mutatkozik a szerelem kémiájának a drogok fogyasztásával. A drogfogyasztók az örömet művi úton kívánják elérni. A kokain, az amfetamin és származékaik az agyi dopamin felszabadulását idézik elő. Az ópium, a morfin, a heroin és társaik pedig az agyi endorfin-rendszeren keresztül „boldogítanak”.

Fenil-etil-amin (PEA)

A noradrenalin- és dopamintermelődés kiváltója, emiatt a szervezet belső amfetaminjának tekintik. Bizonyos külső jelekért: pirulás, tenyérizzadás, szaporább szívdobogás, kellemes eufória (felfokozott kedélyállapot) elsősorban a felelős.

Kémiai képlete:

Egy kis érdekesség: 5 dkg csokoládé 1/3 mg fenil-etil-amint tartalmaz.

 

Oxytocin

Úgynevezett „szerelemhormon”. A hipotalamusz – magvakban termelődik, a hipofízis (agyalapi mirigy) hátsó lebenyében raktározódik, és innen jut a vérkeringésbe.

Endorfin

Az igazi boldogsághormon. Az agyban termelődő neurotranszmitter, mely egyrészt a fájdalom csillapításáért, másrészt az örömérzetért felelős. A legaktívabb endorfin a 31 aminosavat tartalmazó ß-endorfin.

 

A „ragaszkodás szubsztanciájának” is szokták nevezni, mivel a kapcsolat stabilitását, biztonságérzést és nyugalmat eredményez megnövekedett mennyisége.

Érdekesség: körülbelül egy órát futnod kell ahhoz, hogy annyi endorfin termelődjön, mint orgazmus közben.

Szerotonin

Ez a hormon váltja ki az eufórikus hatást, melytől maximálisan boldognak, gondtalannak érezzük magunkat

Kémiai képlete: :

 

Amikor a boldogság nem csupán fogalom, hanem a legnagyobb szabadság és kiszolgáltatottság. Amikor képesek vagyunk egymásért bármit megtenni. Amikor kételyek és határok nélkül szeretjük egymást; a szerelem több, mint kémia. Akár egy kézfogással, egy pillantással, egy naplementével vagy épp egy bögre kávéval. Ezért ne akard annyira görcsösen definiálni.

 „Akit szeretsz, arra előbb-utóbb rátalálsz, egyszerűen azért, mert össze vagy hangolva vele.”

Müller Péter

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved