Paciii-t akarok!


Tigirl (16éves) - 4 éve

Gondolom, szinte mindegyik kislány álmodozott már legalább egyszer arról, hogy ha felnő, akkor lesz egy saját lova a kertjében. Persze sokan letettek erről, mivel lovat tartani nem mindenki tud, hiszen a lótartás végképp nem úgy működik, hogyha megunom, kirakom! Viszont, ha Te esetleg szeretnél hosszútávon is ebben gondolkozni, akkor mi segíthetünk.

E cikkünk kicsit eltér az eddigiektől, mivel most nem Dr. Tóth Klaudiát, hanem Dr. Molnár Józsefet kérdeztük erről a témáról, mint országszerte elismert lóspecialista állatorvost.

Ha valaki lovat szeretne tartani, milyen költségekkel kellene számolnia?

Először azzal szeretném kezdeni, hogy lovat tartani teljesen más, mint kutyát vagy macskát, mert a ló nagyon erős és nagy állat, éppen ezért meg kell tanulnunk vele bánni. Nem szabad belecsapni a lecsóba és megvenni a lovat, hanem előbb meg kellene ismerkedni a lovakkal: tanuljon meg a lovak nyelvén, ismerje meg az életüket, viselkedésüket, reakciójukat. Sokan foglalkoznak lovakkal vannak, akik jól értenek hozzájuk, de vannak olyanok is, akik kevésbé. A tanuláshoz olyan embert kell találni, aki tényleg jól ért a lovakhoz, mert csak úgy lesz hiteles a „tananyag”. Ha egy ember úgy van a lovak közelében, hogy nem tud velük bánni, akkor az nagyon hamar az ember fizikai károsodásához vezethet, ebben is különbözik a ló és a kutya tartása: ha a kiskutya megharap, nem lesz tőle nagy bajod, de ha egy ló megrúg, fellök, megharap, ott azért nagyobb lesz a bibi. Tehát az első lépés a ló vásárlásban a tanulás, amire rá kell szánni az időt, mert sokat kell tanulni és annak belénk kell ivódnia.

Ha már eljutottunk eddig, akkor két lehetőség van: vagy otthon tartjuk a ház körül, vagy egy lovardában, bértartásban. Ha otthon tartjuk, annak az az előnye, hogy velünk él, akár egy családtag, de hátránya, hogy mindennap kell vele foglalkozni, már csak olyan szinten is, hogy trágyázni, takarítani kell és persze etetni. Ezek mellett helyet kell neki biztosítani és meg kell bízni valakit a felügyelettel, ha elutazunk. Egy lónak nagy hely kell, és sok ennivaló. Csakhogy ez nem úgy működik, mint a kutyánál, hogy fogyni kezd a táp, beugrom hazafelé a sarki boltba! A lónak sokkal nehezebb beszerezni a táplálékát, ami gondos tervezést igényel. A lovaknak nagyon jó minőségű széna kell, amit például télen nem lehet megkapni, vagy csak aranyáron. De kell nekik zab, árpa, abrak, amikről szintén előre kell gondoskodni. Ez teljesen más életmód, mint amihez hozzá vagyunk szokva a kiskutyánkkal, kiscicánkkal.

A másik opció, hogy lovardában tartjuk lovunkat. Ott vannak boxok, karámok, legelők, esetenként lovaglópálya, a tulajdonos pedig gondoskodik a takarmányról, a box tisztántartásáról egyaránt. De ennek is van hátulütője, mégpedig az, hogy ez többe kerül, mintha otthon tartanánk a lovat. Például egy ló élelmezése kb. 20 ezer forint havonta, ha otthon tartod, de bértartásban 40-50 ezer forintnál kezdődik a limit.

Egy lónak egyébként szüksége van rendszeresen egy kovácsra, 6-8 hetente kell hívni hozzá egy szakembert, aki vagy csak a körmét szabályozza (megkörmöli; ez kb. 4-8 ezer Ft), vagy meg is patkolja (kb. 10-20 ezer Ft-ért. Ebben a tekintetben viszont nem szabad direkt spórolni, mert azt a ló patája bánhatja!, ami drágább. Azonban ez is egy fix költség a lótartónak.

Emellett számolni kell még ugye az állatorvosi költségekkel is, mint a féreghajtó (5.000-10.000), oltások (8.000-15.000 Ft) ára…

 

A cikk folytatása következik… A továbbiakban a Dr. Vetoból megtudhatjátok mire van még szüksége egy lónak, és miért jó lovat tartani!

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved