Február 10. – A párizsi békeszerződés


kidsnews (127éves) - 4 éve

„…tekintettel arra, hogy Magyarország, miután a hitleri Németország szövetségesévé vált és annak oldalán részt vett a Szocialista Szovjet Köztársaságok Uniója, az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok és más Egyesült Nemzetek ellen folytatott háborúban, e háborúért a felelősség ráeső részét viseli…”

(Részlet a békeszerződés szövegéből)

Az előkészítő tárgyalásokat követően, 1947. február 10-én írták alá a párizsi békeszerződést amellyel Magyarország számára végleg lezárult a második világháború. Mivel hazánk a környező államok közül a legtovább maradt a náci Németország szövetségese, a Hitler bukása után létrejövő békétől nem sok jót remélhetett. A nagyhatalmak egyeztetése után létrejött terveket az sem tudta befolyásolni, hogy Magyarország már 1945-ben, önként megkezdte a háborús jóvátétel megfizetését és a háborús bűnösök felelősségre vonását.

A “második Trianonként” is emlegetett párizsi békeszerződésben könyörtelenül visszaállították, és az 1937. december 31-i állapotoknak megfelelően deklarálták a határvonalakat, és további három faluval lettünk szegényebbek, amiket az akkori Csehszlovákiához csatoltak. A Luxembourg palotában létrejött szerződés 300 millió dollárban határozta meg hazánk háborús jóvátételét, aminek kétharmadát a Szovjetuniónak, 30 milliót Jugoszláviának, a maradék 30 milliót pedig Csehszlovákiának kellett megfizetnünk.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is

 Forrás:

rubicon.hu

főkép: flickr.com

2017 Kidsnews | All rights reserved