A pénz az egyetlen jó, amiből nem árt a sok.


Zivatar kisasszony (22éves) - 4 éve

Ha azt mondom Piszkos Fred, mindenkinek a neves író jut eszébe, aki temérdek regénnyel szórakoztatta már a közönséget, ő nem más, mint Rejtő Jenő. Sokunk – habár talán inkább az idősebb korosztály – halkan kuncogva vetette bele magát a legtöbb történetébe. Piszkos Fred azonban több kötetben is feltűnt. Pont úgy néz ki, ahogy egy morcos tengerimedvét elképzelnénk, ám az esze sokkal vonzóbb tulajdonsága, mint a külsője. Könnyűszerrel lavírozik a szociális helyzetekben és a pénzért mindent megtesz. Aki Piszkos Fred nevét ismeri, talán tudja ki az a Fülig Jimmy és Vadsuhanc. Ha nem, az sem gond.

Mindezek ellenére én most nem a könyvekről szeretnék beszélni, hanem egy új platformról, ahol ismét találkozhatunk ezekkel a híres szereplőkkel. Ez pedig nem más, mint a Gémklub jóvoltából megjelent Piszkos Fred nevű társasjáték. Kettő főtől tízig bármennyien lehet játszani. Az ismertető szerint 8 éves kortól ajánlják, ami szerintem nem túl helytálló, de rögtön rátérek, hogy miért.

A játék elkalauzol minket a bunyók és balhék szociális világába, ahol komolyan taktikáznunk kell, hova helyezzük el az embereinket. Kocsmákba vagy inkább a három főszereplő egyikéhez, minden egyes bábunak, amit lehelyezünk a táblára, a későbbiekben jelentősége lesz.

Első ránézésre, ahogy a játékmenet ismertetőjét bújtuk, komoly gondban voltunk és többször is újra meg újra el kellett olvasnunk mindegyik részt. Most ugyanis nem egy újradolgozott Ki nevet a végénről van szó, vagy egy egyszerű unoról. Itt a logika és a taktika az, ami igazán fontos.

Nem csak tábla van hozzá, de kártyák is. A lapok egyik kategóriája a jelzésben segít, míg a másik később pontokat érhet. Ilyen kártyákat az első kör befejeztével lehet szerezni, ahol a különböző helyeken elhelyezett bábujaink döntik el egy harc kimenetelét. Ezekért is pontokat kapunk, amik segítségével körbe-körbe haladhatunk a játékpálya szélén. Persze, ahogy az első meccs után ráérzünk a játékra és már nem úgy érezzük, hogy kínaiul van az útmutató, rájövünk, hogy mégsem olyan egyszerű ez. A kezdeti sok pont, az első helyünk a mezőkön a későbbiekben hátrányt jelenthet és ez rettenetesen megnehezíti, hogy győzelemre vigyük magunkat. Szinte öntudatlanul taktikázni kezdünk, nem csak a többieket akarjuk majd legyőzni egy bunyóban, hanem már előre gondolunk a későbbi pontokra.

Csak át kell rágnunk magunk a gyakorló körökön és a szabályokon, a játékmenet értelmezésén, a sok értetlenkedés és fejtörés viszont idővel mindenképpen kifizetődik, hiszen egy jó értelemben szokatlan és kifejezetten élvezhető játékkal játszhatunk.

 

A társasjátékozás élményét a Gémklub Kft. támogatásának köszönhetjük.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved