Síjöring


kidsnews (127éves) - 4 éve

Az emberek java része a telet lustálkodással tölti, a meleg szoba és a hosszú téli esték is erre csábítanak. Az is igaz, hogy legtöbbünk ismeretei és fantáziája általában téli sportok terén eléggé korlátozott: sí, szánkó, korcsolya, aki kicsit bevállalósabb, annak jöhet a snowboard. De az előbb felsorolt sportágak fele esetében a hegyek hiánya itthon sokat ront a lehetőségeken. Ezen segíthet a Skandináviából származó síjöring sport. Ez a sport a sí és a kutyaszánhúzás szerelemgyermeke, lényege, hogy a síelő egy kötélbe kapaszkodik, amelynek a másik végét egy ló, kutya, esetleg motorosszán húzza, így váltva ki a leejtőt.

Kutyás síjöring

Ebben a változatban hámokba fogva a síelő súlyától függően 2-4 kutya húzza a sízőt. Nehezítés benne, hogy a kutyákat csak parancsszavakkal lehet utasítani, mivel a síjöring esetében nincs semmi a síző kezében a kutyák irányításra.

 

Síjöring lóval

Itt egy kicsit könnyebb helyzete van a sízőnek, mert a síjöringest nem csupán egy ló, hanem egy lovas húzza, így itt az irányitást a lovas elvégzi, ennél a változatnál a síjöringesnek tevékenysége nagyban hasonlít a vízisíeléshez. Az egyetlen kellemetlensége lehet a sportágnak, hogy itt nem csak vizet hozhat a szél magával 😊

 

Motoros változatban végzet tevékenység sokban megegyezik a kutyás vagy lovas síjöringgel, de sokkal hangosabb és egészségtelenebb is a síző számára, bár biztosan nagyobb sebességet lehet vele elérni.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.Forrás:

sielok.hu, http://cdn1.salzburg24.at, http://www.equichannel.cz,http://martinbihounek.com

 

2017 Kidsnews | All rights reserved