Sikerrel klónoztak főemlőst


kidsnews (127éves) - 4 éve

1996-ban július 5-én Skóciában született Dolly a világ leghíresebb báránya, aki hat és fél évet élt, és arról nevezetes, hogy ő volt a világ első testi sejtből klónozott emlőse.

Az elmúlt időszakban számtalan más emlőst is klónoztak a tudósok – szarvasmarhát, disznót, kutyát, nyulat, patkányt és egeret – sikerrel. De az emberrel közeli rokon majomfajok eddig igazi kihívást jelentettek idáig. Most kínai kutatók bejelentették, hogy siker koronázta elképzelésüket és sikerült megoldani a problémát amiért eddig sorozatosan kudarcba fulladtak a próbálkozások.

A Csung Csung és Hua Hua nevű közönséges makákó klónok, 2017 végén születtek a Kínai Tudományos Akadémia idegtudományi intézetében Sanghajban, és a bejelentés szerint ebben az évben további klónok születése is várható.

A kutatók elképzelései szerint a klónozással gyógyíthatóvá vállnak majd az emberek és állatok genetikai betegségei. Képesek leszünk megmenteni a kihalással veszélyeztetett fajokat, és életre tudjuk majd kelteni a már kipusztultakat is. Például Spanyolországban már próbálkoznak a 2000-ben kihaltnak nyilvánított beceite kőszáli kecske (bucardo) lefagyasztott sejtjeiből való klónozással és így a faj megóvásával.

 

A modern orvostudomány és a biotechnológia előtt hihetetlen lehetőségeket nyitott meg a klónozás, de ugyanakkor súlyos visszaélésekre is ad lehetőséget, amelyre a világ törvényi szabályozása még nem készült fel. Így napjaink legfontosabb feladata ebben a témában, hogy úgy legyen képes a  visszaéléseket blokkolni, hogy mindeközben ne gátolja a valóban hasznos alkalmazást és tudományos fejlődést.

.Forrás:

ng.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved