Szabó Simon, aki konyhafőnöknek sem utolsó


Gubányi Patrik (19éves) - 4 éve

Interjúalanyunk Szabó Simon, magyar rendező és színművész. Olyan magyar filmekben alakított remekül, mint a Megdönteni Hajnal Tímeát, vagy A fekete leves, továbbá érdemes még megemlíteni a Moszkva térben nyújtott kiemelkedő teljesítményét is, sok maradandó alkotása mellett. Ha mindez nem lenne elég, már azt is tudjuk róla, hogy remek szakács, aki nemcsak a kamerák előtt és mögött szeret alkotni, hanem a konyhában is. Simon karakteres és férfias megjelenésből adódóan sokszor játszik modortalan és erkölcsi szabályokra fittyet hányó érzéketlen figurákat, mégis olyan átéléssel alakítja ezeket a szerepeket, amivel a néző ritkán találkozik. Erre az egyik legjobb példa véleményem szerint ‘Tóht János’ c. sorozatban játszott szerepe.

Egészen érdekes élmény volt találkozni vele úgy, hogy hétköznapi srácként leült mellém és mesélt az életéről, céljairól és még sok minden másról is .

Patrik: Volt egy olyan pillanat az életedben amikor elhatároztad, hogy színész szeretnél lenni?

Simon: Igazából ez sosem volt ilyen konkrét elhatározás, nem tudnék kiemelni egy pillanatot, helyzetet. Egyszerűen csak alakult az életem, és a színészkedés mindig szerepet kapott, egyszerűen részévé vált valahogyan, bármilyen szituációba is kerültem.

Mi az, ami megfog a színjátszásban, ami miatt úgy érzed, ezt akarom csinálni, ez vagyok én?

Ahhoz, hogy valaki másnak a bőrébe bújj egy folyamatos tanulási perióduson kell átesned, elképzeled, beleképzeled magad a helyzetekbe és ez rengeteget ad. Plusz a próbák, az előadások, forgatások, mind olyan varázslattal bírnak, aminek a hatása alá kerülök, akárhányszor találkozom vele.

Van példaképed? Olyan akinek a munkássága, életműve motiválni képes téged?

Magyar színészek közül rengeteg embert sorolhatnék, Garas Dezsőtől kezdve, Kaszás Attilán át, Thuróczy Szabin és Mucsi Zoltánon keresztül, de mások is inspirálnak. Fiatal és idősebb, sőt néhai színészek egyaránt. Külföldi művészek mint Matthias Schoenaerts, Mads Mikkelsen, Tom Hardy, vagy Leonardo DiCaprio, csak a kortársaim közül pár név, de ez közel sem a teljes lista.

Hogyan kerültél be a “Tóth János” c. sorozatba?

Simon: Nagypál Orsi rendező hívott meg a szereplőválogatásra és beválasztottak, aminek nagyon örülök.

Mit gondolsz ez a sorozat hozta meg a hírnevet neked?

Szerintem a sorozat előtt is volt már “hírnevem”, ha lehet ezt így mondani, de nem a klasszikus értelemben. Itthon a legjobb esetben is csak ismertség van, népszerűség esetleg – véleményem szerint –, de hírnévhez azért nagyobb dolgokat kellene letenni az asztalra az én megítélésem alapján.

Hogyan élted meg, amikor felkértek, hogy szerepelj egy kereskedelmi csatornán futó műsorban, konkrétan a “Konyhafőnök” reality showban?

Több szempontból is nagy kihívásnak tűnt, de a legjobban az izgatott, hogy vajon még mire emlékezhetek a szakácskodásból, mert régen ezt is tanultam. Tulajdonképpen mikor belevágtam nagyon izgultam. Aztán remekül sikerült, összességében rengeteg új technikát sajátítottam el és emberismeretben is sokat fejlődtem a műsor alatt.

Mit gondolsz hogyan alakul az életed, milyen kihívásokkal kell szembenézned az elkövetkező időszakban?

Lassan, egész pontosan tavaszi kezdéssel forgatom az új kisjátékfilmünket, amit én rendezek. Közben pedig folyamatosan szövögetem az új nagyjátékfilm tervem. 2009-ben készült a Papírrepülők, és azóta nem forgattunk nagyjátékfilmet, ezt idén szeretném megugrani.

Köszönjük Simonnak az interjút, további sok örömet kívánok a munkájához.

 

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved