SZÍVÓszál


kidsnews (127éves) - 4 éve

Az, hogy bolygónkat szépen – nem is olyan – lassan elborítja az iparunk által gyártott szemét már nem lep meg senkit. Az egyszeri használatra szánt műanyag palackok, szívószálak és egyéb műanyagokat is gyártó cég a Radio 5 Live-nak azt mondta, hogy a környezetbarátabb alternatívák kialakulása az iparágban “megakadt”.  Mert mint állítja „Az elmúlt tizenöt évben folyamatosan kerestük a polipropilén cseréjének lehetőségét. De csak olyan anyagokat találtunk, amik drágábbak. Mivel az árképzés nem elég jó, nem ésszerű a termékhelyettesítés!”

John Sidanta, a Primaplast ügyvezető igazgatója a rádió kérdésére elmondta, hogy tudatában van az óceánokban tapasztalható műanyagszennyezés szintjének növekvő szintjével és az ehhez kapcsolódó globális aggodalomnak. De ő is úgy gondolja, hogy a megoldás a megfizethető alternatívák fejlesztésében van. Jelenleg a zöld megoldások sokkal drágábbak.  Napjainkban a Primaplast havonta 600 millió polipropilén műanyag szívószálat gyárt és Tangerangból, Indonéziából szállítja az európai és japán piacokra, ahol a gyümölcslevek, tejturmixok és joghurtos italok csomagolásába kerülnek.

Szerencsére vannak kedvező jelek, ha nem is a gyártói oldalon, de például a JD Wetherspoon és a Pizza Express bejelentette, hogy teljesen leállítja ezeknek a termékeknek a forgalmazását, emellett más cégek is a műanyag, egyszer használatos csomagolás csökkentést tervezik.

 

Mit tehetsz te a környezet szennyezés ellen?

Használj újrahasznosítható üvegeket.

Használj többször használható textil szatyrot.

Gyűjtsd szelektíven a szemetet.

Ne szemetelj!

Ne használj szívószálat, és nem vegyél műanyagpalackos terméket.

Beszél erről a barátaiddal! Minden meggyőzött ismerőssel, családtaggal már megkétszerezted az erődet, amit a Földért teszel.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved