Tananyag. Amikor az énektanár is úgy gondolja, hogy az ő tantárgyán múlik az életed


Matuz Ágnes (16éves) - 4 éve

Mostanában nagyon sokan panaszkodnak a tananyag mennyiségre. Van benne igazság, de mint minden, ez is kétoldalú dolog.

Egyfelől, egy szóval sem állítom, hogy kevés, amit várnak tőlünk. Egyre több tananyag egyre kevesebb szünettel, nagyobb elvárásokkal szembesülünk és az ezekkel járó stressz is emelkedik. Hetente rengeteg dolgozat, felelés, röpdolgozat vár ránk, amit természetesen ötösre kéne teljesítened. A tanárok rengeteg házi feladatot adnak, és még az énektanár is úgy gondolja, hogy az ő tantárgyán múlik az életed. És akkor ez még csak az iskola. Ott vannak még a különórák és a sport. Van, aki ezeket addig kombinálja, hogy már szinte csak aludni jár haza. És most az általános iskoláról beszélek. Csoda hát, hogy ennyi megterhelés mellett a gyerekek egyre korábban nőnek fel?

De ez tényleg olyan szörnyű és igazságtalan, mint ahogy állítják? Bevallom őszintén, szerintem nem. A sport és a különórák a te döntésed, és bármikor leadhatod őket. Ha pedig fontosabbak, mint az iskola akkor legyen! Végigcsinálod a sulit kettes-hármasokkal, és keményen edzel/csinálod a különórát. Ha pedig mindkettő fontos és nem akarsz dönteni a kettő között, akkor ne nyafogj, ez is a te döntésed. Örüljetek, hogy tanulhattok, és örüljetek, hogy ennyi mindent megtanulhattok, még akkor is, ha a tudás felére nem is lesz szükséged. A tudás érték az iskola pedig kihívás, amit le kell küzdened, de ha megteszed, büszkébb lehetsz magadra, mint valaha.

Viszont előre szólok, nem lesz egyszerű. Hiszen gondoljunk bele, annyi tudás van már, annyi információ, amit nem lehet olyan oktatással eljuttatni a gyerekhez, mint régen. A tanárok kétségbeesetten tanítanak egyre többet, tudván, hogy már így is el vannak maradva. Nem véletlen, hogy nem is olyan régen, még egy diplomával kész géniusznak számítottál, míg ma már ez az alap, ha pedig mégsem vágysz magas szintű továbbtanulásra, lassan egy szakmunkás képzőben is annyit várnak el, mint régen az egyetemeken.

Ez természetes, hiszen a világ halad és fejlődik, de én úgy gondolom, hogy az információk tanításán alapuló oktatás már leáldozott. Voltak idők, amikor erre volt szükség, de ma már nem működik. Hiszen gondoljunk csak bele, mire megyünk, ha tudjuk, hogyan kell verset elemezni, amikor olyan munkában akarunk elhelyezkedni, ami talán ma még nem is létezik. Ebben a rohanó világban, alkalmazkodó képességre van szükség. Én azt mondom, minél hamarabb helyezzük át a hangsúlyt a tényekről az összefüggésekre, a mechanikus gondolkodásról a fantáziára, annál jobb. Hiszen már most olyan mennyiségű tudás van, amit egyszerűen nem lehet megtanítani. Mi lesz 10 év múlva? Másodikban már térgeometriát fognak tanulni a gyerekek?

A változás már elkerülhetetlen. Addig pedig srácok minden tiszteletem, hogy ezt végigcsináljátok, de azért ne feledjétek azt sem, hogy az élet nem ebből áll. Néha menjetek, szórakozzatok, éljetek, mert különben csak úgy elsuhan mellettetek az egész.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved