Tanárok és azok hiánya


Matuz Ágnes (16éves) - 4 éve

Ma már egyre kevesebb a jó tanár. Ez tény. Pedig nagy kár, mert sokszor ennyin múlik, hogy megszereted-e azt a bizonyos tantárgyat. És egy rosszul kifogott tanár bizony egy életre elveheti a kedvedet a tanulástól. Egy jó, viszont arra ösztönöz, hogy lenyűgözd a tudásoddal, tanulj, szorgalmas legyél. És a szakma krémjei nem csak a tananyaggal törődnek. Figyelnek a gyerekek lelki állapotára, vigyáznak rá, nem kegyetlenkednek, de ha kell, akkor azért megfegyelmeznek. És egy ilyen tanárnál néha elég, ha órán figyelsz, nem kell otthon is tanulnod.

 

A tanárokból önmagában is egyre kevesebb van, és a nagyrészük nem a gyerekek miatt kezdi el ezt az egyébként gyönyörű szakmát, hanem mert ebből volt a legegyszerűbb lediplomázni.  Megértem, hogy egyre kevesebb a tanár. Ez az egyik legfontosabb munka, képezni a jövő nemzedékét, nevelni a gyerekeket. Akkor mégis miért kapnak ilyen nevetségesen alacsony fizetést? Még a szükséges eszközöket is maguknak kell fizetni. Csoda hát hogy egyre kevesebben vannak? Márpedig ennyi emberből nem lehet válogatni. Ismerek olyan tanárokat, akik utálják a gyerekeket, és olyanokat, akik nem csak azt tanítják, amiből lediplomáztak. Márpedig egy irodalomtanár ne tanítson fizikát, nem igaz?

Meg kéne becsülni a tanárokat és akkor talán többen lennének, és ki lehetne válogatni a jókat. És azért az is segítene, ha mondjuk, azért válnának tanárrá, mert a gyerekek érdekeit nézik és nem a könnyen szerezhető diploma vagy a fizetés miatt. De persze ez még messze van. Először még meg kéne őket becsülni.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved