Tanulható az empátia!


kidsnews (127éves) - 4 éve

Rohanó világunkban az empátia veszni látszik néhány embertársunkból. A beleérző képesség, hogy azonosuljunk egy másik személy vagy élőlény lelkiállapotával, helyzetével nem egyszerű feladat. Könnyű azt mondani együtt érzek veled, de vajon így is gondoljuk? Egyesek szerint nem szabad mások problémáival foglalkozni, mindenkinek megvan a sajátja. Ha ez így lenne, akkor a társadalmi munkát ellátó, önkéntes civil szervezeteknek nem lenne létjogosultsága.

Az empátia szó szerint érzékeny téma nem mindegy milyen mélységben érint minket. Fontos, hogy meghallgassunk másokat és segítsünk nekik, de ha teljesen átvállaljuk más nehézségeit, akkor nekünk is segítségre lesz szükségünk. Mint sok más területen az életben itt sem szabad átesni a ló túloldalára és saját élményként élni meg.

Ha valaki kevésbé rendelkezik empátiás készségekkel az nem feltétlenül baj lehet, hogy emiatt könnyebb lesz az élete, vagy pont nem. Ha nem foglalkozol mások ügyes-bajos dolgaival csak az önös érdekeidet helyezed előtérbe valószínűleg több mindent el tudsz intézni, de kimarad egy fontos momentum a mindennapjaidból.

Tulajdonképpen minden olyan dolog, ami a személy figyelmét a saját énjére irányítja, csökkenti az empátia mértékét. Az empátia hiányának az énkép védelmében is szerepe lehet: hiszen, minél empatikusabbak vagyunk, annál inkább észrevesszük a másik fél ránk vonatkozó negatív gondolatait, érzéseit, ami megrendítheti az önmagunkról általunk kialakított pozitív képet (Buda, 2002).

A nem empatikus személyek azzal érvelnek, hogy nem lesz előrébb a másik, ha átéli a másikkal az érzelmeit, a fájdalmát. Nincs igazuk. A legtöbben ilyen helyzetben nem szeretnének mást, csak megértő odafordulást, hallgató közönséget, vagy szimplán egy támogató ölelést.

 

Amikor meghallgatsz másokat már az nagy segítség tud lenni, mert kibeszélik önmagukból azt, ami zavarja őket. Persze van akin ez nem segít, főleg ha nagyobb horderejű problémával néz szembe és nem elég egy lelki fröccs. Végighallgatni valakit, tanácsot adni nem kerül semmibe és lehet, hogy ezzel óriási segítséget nyújtunk valakinek, az ezen felül tett cselekedetekről, fizikális, anyagi támogatásokról nem is szólva. De mindehhez elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk beleérző képességgel.

Gyakran előfordul, hogy amit mi nem látunk problémának, az a másik szemszögében nagy baj. Nem mindegy ki milyen háttérrel, életszakaszban él át ugyanolyan eseményt, két emberből kettőre teljesen más hatást gyakorol egy negatív élmény, így másképpen fogják feldolgozni is. Ha valakit mélyebben érint, akkor kevés lesz a „legközelebb jobban sikerül”, „lehetne sokkal rosszabb is”, „majd megoldódik valahogy” és társai vigasztalások.

Hogy valakinek milyen az empátiás készsége az egyénenként változik, és hangulatfüggő is, de a gyengébb képességgel rendelkezőket lehet fejleszteni, csak akarni kell. Akár csoportosan is erősítheti ezt az adottságát. Például a művészetterápiás vagy pszichodráma foglalkozásokon pár fős társaságban diszkréten lehet megosztani a nehézségeinket, ezek az órák kikapcsolódást nyújtanak és alkalmasak az empátia formálására. Ennek során tanulmányozhatjuk, hogy a csoporttagok hogyan viselkednek, reagálnak, merülnek el a problémáinkban.  A csoportvezető szakmailag vezeti a jelenlévőket, megértő, kellő figyelemmel fordul az ott lévők irányába.

Fiataloknak is lehet fejleszteni a beleérző készségeit, őket mesékkel szokták trenírozni. Ugyanis a történet cselekménye során a gyermekek azonosulni tudnak különböző szituációkkal. Az empátiát mintakövetéssel lehet elsajátítani, ezért érdemes már gyerekkorban kifejleszteni az empátiát.

Ezzel kapcsolatos mintát már a szülők és a pedagógusok is tudnak mutatni az odafigyelésükkel és türelmükkel, azzal hogy figyelnek a gyermekeik, diákjaik problémáikkal. A példamutatás pedig követendő jó mintával jár ami végig kíséri az életét, és felnőttként gyakorolni tudja a látottakat.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved