Tanulópárok a Városmajori Gimnáziumban


Naan (17éves) - 4 éve

A Városmajori Gimnázium tanárai és diákjai különleges módszert találtak ki arra az estre, ha valaki nem tudná követni az óra anyagát és egy kis korrepetálásra szorul.

 A diákok tavaly szeptembere óta segítenek egymásnak a lemaradás behozásában, azóta több mint 30-40 diák vett már részt a kezdeményezésben. Akkor két tanárnő egymástól függetlenül kezdte ajánlani gyengébben teljesítő diákjaiknak, hogy keres nekik egy felsőbb éves korrepetálót. Ez azóta trenddé vált és egyre többen veszik igénybe ezt a segítséget.

Így volt ezzel a most 8.-os Baracsi Luca is. Amikor Luca a VMG-be került, nem igazán tudott angolul, így órán csak nehezen tudott haladni a többiekkel.

„Amikor idejöttem, nem tudtam semennyire angolul és be szerettem volna hozni az alapokat. Tanárnő keresett nekem egy akkor 11.-es lányt, aki szívesen korrepetált.”

Ha egy kisebb diák nem tud haladni a többiekkel egy bizonyos tantárgyban, és a szaktanár, elfoglaltsága miatt nem tudja felzárkóztatni, akkor is megvan a megoldás. A kisdiák a tanár segítségével keres magának egy, a tantárgyhoz értő idősebb diákot, így ők fognak alkotni egy tanulópárt. Hetente összeülnek egy órára, amikor az idősebb tanuló korrepetálja a fiatalabbat az adott tárgyból.

„Az ebédlőben tartottuk az órákat és kikérdezett, ha voltak új szavak, vagy ha dolgozat jött. Aztán hozott feladatgyűjteményeket és abból oldottunk meg feladatokat. Vagy volt, hogy csak mondta, hogy beszéljek angolul, amiről akarok.”

Valamelyest talán kényelmesebb a tanárnak és a diáknak egyaránt, hogy egy diáktárs segít felzárkózni. A tanárok eleve elég leterheltek, a kisdiák pedig lehet, hogy egy kicsit nyugodtabban tud felzárkózni egy korban hozzá közelebb állóval. Illetve az idősebb diákoknak szüksége van közösségi szolgálati pontokra az érettségihez, és egy ilyen korrepetálás elvállalásával szert is tehetnek valamennyire.

“Tök jó volt, mert igazából így talán kicsit lazább volt a hangulat, mintha egy tanár korrepetált volna, meg így mindketten jól jártunk. Neki is jó tapasztalatszerzés volt és mellette kapott érte közösségi szolgálati pontokat is.”

Sok diáknak segítségére vált már a külön tanulás, a felsőbb évesek pedig egy kicsit kipróbálhatják, milyen is tanárnak lenni.

 „Sokat segített. Igazából meglettem volna enélkül is, de így sokkal egyszerűbb volt. Nem kellett külön magyarázni nekem az órán az apróbb dolgokat és viszonylag gyorsan behoztam a lemaradást.”

 

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved