Tényleg elképzelhető, hogy április 12-én egy négymilliós nagyváros víz nélkül marad?


kidsnews (127éves) - 4 éve

Az ivóvíz biztosítása egyre nagyobb problémát jelent a Földön, mi itt Európában ezt nem vesszük észre, de azért aki rendszeresen tájékozódik, olvas zöld témákban az tudja, hogy a  világ más, akár fejlettebb részein is az egészséges, jó minőségű édesvízhez jutás már most is hatalmas kihívás. Ha bolygónk vízkészleteit nézzük evidens tudás, hogy földünk kétharmadát víz borítja, szóval sima ügy gondolná az ember, csakhogy ennek többsége sós víz.  Valójában földünk vízkészletének három százaléka édesvíz csupán, és ennek jelentős része a sarki jéghegyekben fellelhető.

 

Bolygónk népessége nő, a vízkészletünk pedig fogyóban. A különböző zöld kezdeményezések már évek óta figyelmeztetik a lakosságot és az ipart ennek veszélyeire, de sajnos ezt még mindig kevesen veszik figyelembe. Most Fokvárosban szembesülnek a hanyagságunk eredményeivel. Dél-Afrikában jelenleg tombol a nyár, és úgy néz ki, hogy április 12-én (jelenlegi előrejelzések alapján) a világ első nagyvárosaként ki fog fogyni a vízből.

Szakértők igyekeznek meggyőzni a világ vezetőit, hogy ez már maga a válság és próbáljuk meg komolyan venni. A város irányítói 87 L/nap fogyasztásra korlátozták a napi vízhasználatot Fokvárosban . Az magyar vízhasználati szokásainkról előző cikkünkben is olvashatsz.

Persze Fokváros messze van, és ott mindig szárazság van gondolja az átlag európai olvasó, csakhogy vizsgálatok szerint 2040-re ez a probléma már több mint 30 országban fog jelentkezni. A vízhiánnyal legnagyobb mértékben terhelt országok közel-keletiek, itt már napjainkban is korlátozzák a növénytermesztést, és így az élelmiszer előállítást, amit egyre komolyabban fokozni fog a víz hiánya is.

Megoldás a közel-keleten, Fokvárosban és a világ bármely más területén is a vízlepárlók, vízgyűjtők építése, a szürkevíz újra felhasználása, és természetesen a lakosság és az ipar sokkal nagyobb felelősségvállalása.

Oldalunkon, már több ízben foglalkoztunk olyan otthoni  és ipari  szennyvíztisztító megoldásokkal, ami segítheti a világ egyre kínzóbb vízhiányát megoldani.

Természetesen egyéni szinten egy emberként nem állíthatjuk meg a fokozódó vízhiányt. De mindenkinek törekedni kellene arra, hogy megállítsuk a pazarló vízfelhasználásunkat, hiszen sok kis lépésből is összeadódik a nagy mennyiségű spórolás.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.Forrás:

greeninfo

kép: http://images.indianexpress.com,http://news.iafrica.com,http://www.capetownetc.com,image.iol.co.za

2017 Kidsnews | All rights reserved