A tisztálkodás jó! De vajon meddig?


Aurora (14éves) - 4 éve

Mindenki ismeri azt az érzést mikor fáradtan, megviselten hazaér és végre pont van ideje valamire, ami igazán feltölti. Főleg a nőknél általában egy kiadós meleg zuhany ez. Lehet, hogy a lelkünknek nagyon jól esik, ám a bőrünk nem mindig boldog tőle, ha egy finom tusfürdővel vagy egy dörzsölő szivaccsal fürdünk meg a forró vízben.

Úgy gondolhatjuk, hogy ha minél többet alaposan fürdik valaki, annál tisztább és ragyogóbb lesz a bőre, annál több kórokozót távolít el magáról. De sajnos minél többet ácsorgunk a zuhany alatt, annál többször sérül a bőr védőrétege. Kutatók állapították meg, hogy a szappan és tusfürdő használata nem jár együtt az egészséggel és semmilyen baktériumot nem tisztít le rólunk, csak felborítja azoknak egyensúlyát. Fokozhatja a kártékony baktériumok elszaporodását és ezek irritált bőrhöz és gyulladt pattanásokhoz vezethetnek.

A gyakori zuhanyzás nagyrészt a bőrünk természetes hidratálásáért felelős lipideket is eltávolítja, amitől száraz és viszketésre hajlamos lehet a bőrünk és ilyen kevés idő alatt nem képes a bőrünk regenerálódni sem, ezért sebes felületeket hozhat létre rajtunk. Ezeknek a tüneteknek a létrejöttében a törölközés mód is elég rendesen szerepet játszik.

Ha sikáljuk, dörgöljük a bőrünket mikroszkopikus sérülések jönnek létre. Inkább finoman fel kell itatnunk a bőrünkről a vizet, vagy csak hagyni, hogy megszáradjunk, de ugye erre nem nagyon van időnk a rengeteg más tennivalónk mellett.

A bőrünk egészsége szempontjából tehát kifejezetten káros lehet a túl gyakori fürdőzés, és nem árt, ha néha-néha kihagyunk egy zuhanyzást (persze a fürdés gyakorisága nagyban függ az egyéni igényektől és az életmódtól). Használjunk a bőrünket kímélő szappant és mellőzzük a forró vizet.

Milyen szappanokat is érdemes használnunk, ha a bőrünk egészségét tartjuk a legelsőnek? Az biztos, hogy az illatanyagokkal felturbózott szappanok nem megfelelőek, mert a bennük lévő olajmennyiség eldugaszolja a pórusainkat és a tisztítás helyett pont hogy piszkítja a bőrünket. Az arcunkra érdemes szárító és vagy iszapos szappant használni annak érdekében, hogy teljes mélységében kitisztítsuk a bőrünket, de ezek után mindenképp hidratálni kell az arcbőrt, mert önmagában ez is többet árt, mint használ.

A testünknek – embertől függően – az egyik legjobb tisztálkodó szappan a kecsketejből készült készítmény, mert nem szárít nagyon és kis mennyiségű természetes olajat is tartalmaz. A természetesen illatosított szappanok (nem illóolajokkal) egyébként különböző funkciókkal rendelkeznek. A levendula nyugtat, a menta és a citromfű frissít, a rózsa felszabadít, a zöldtea pedig élénkít. Ha ilyen szappanokat találunk előbb kérdezzük meg az eladótól, hogy természetes alapanyagokból készültek e aztán pedig nyugodtan használjuk azt amelyik szimpatikus.

-Az utolsó bekezdésben található tippek csak tapasztalatok és nem orvosilag alátámasztott tények.-

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 2017 Kidsnews | All rights reserved